Založ si blog

Plánujete vyraziť za prácou do zahraničia? Tak na toto určite nezabudnite!

Máte pocit, že tuzemský pracovný trh je pre vás príliš malý, prípadne túžite po lepšom pracovnom ohodnotení alebo len skrátka chcete nové zbierať nové skúsenosti? Práca v zahraničí vám môže rýchlo zmeniť celý život a dať mu úplne nový smer, no môže dopadnúť aj katastrofou a finančnými stratami. V prípade, že hľadáte tú správnu príležitosť, oplatí sa vedieť, na čo všetko by ste si mali dať pozor ešte skôr ako na vyrazíte za prácou do zahraničia. Háčikov totiž v súvislosti s odchodom do zahraničia môže byť hneď viacero. 

práca

Nie je jedno, akou formou budete pracovať

Pri inzerátoch pre prácu v zahraničí si vždy všímajte, akou formou budete prácu vykonávať, teda či pôjde o prácu na živnosť, trvalý pracovný pomer či dohodu o pracovnej činnosti. Pri niektorých profesiách a kvalifikovaných remeslách je práca na živnosť veľmi častá, kým pri iných zas menej. Jeden príklad za všetky, ak sa pozriete na ponuky práca lešenár Nemecko, ponuky práce na živnosť budú naozaj hojne zastúpené.

V každom prípade si už vopred zistite, čo všetko bude s danou formou práce súvisieť a aké budú vaše prípadné povinnosti voči štátnym orgánom. 

Pripravte sa na byrokraciu

V prípade, že necháte všetko na agentúru, ktorá vám prácu v zahraničí sprostredkuje, budete mať o niekoľko starostí menej. V každom prípade si ale pripravte niektoré dokumenty, ako je maturitné vysvedčenie, vysokoškolský diplom, osvedčenie o odbornej spôsobilosti, či výpis z registra trestov. V prípade potreby je vhodné dať všetky tieto dokumenty aj úradne preložiť do jazyka používaného v danej krajine. 

Nezabúdajte tiež, že v zahraničí môžu platiť odlišné pravidlá pre PZS ako u nás. Informujte sa preto o povinnostiach absolvovať lekársku prehliadku a tiež o tom, kto bude vzniknuté náklady znášať. 

Dane a povinné odvody

Ešte pred odchodom do zahraničia by ste mali o svojich plánoch informovať zdravotnú poisťovňu a vyriešiť otázku, kto a kde za vás bude platiť povinné zdravotné poistenie. V prípade, že ste boli doteraz nezamestnaný, musíte tiež kontaktovať príslušný úrad práce a nechať sa vyradiť z evidencie uchádzačov o zamestnanie. 

Napokon, povinnosti súvisiace s daňami a tiež zdravotným či sociálnym poistením budete mať aj po návrate, najmä je potrebné preukázať, že ste boli účastníkom zdravotného poistenia v zahraničí. Či už v zahraničí zostanete natrvalo, alebo sa časom vrátite, vždy vám v tejto súvislosti vzniknú (minimálne) informačné povinnosti a preto sa oplatí využiť profesionálne daňové poradenstvo práca v zahraničí.  

dane

Zistite si všetko o mzdových podmienkach

Vyšší zárobok ako doma je pre mnohých tou najväčšou motiváciou, prečo za prácou odísť za hranice. Pozor však na to, aby ste sa nenechali zlákať na vyššiu mzdu, ktorú však ale reálne ani nebudete môcť dosiahnuť. Zohľadnite preto daňovo-odvodové zaťaženie, prípadné zrážky zo mzdy, preddavky či rôzne poplatky, ktoré vám môže účtovať napríklad pracovná agentúra za svoje služby. Nezabudnite sa tiež spýtať na prípadné poplatky za dopravu, ubytovanie či rôzne príspevky, na ktoré by ste eventuálne mohli mať nárok.


zdroj: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726344x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu