Založ si blog

Dať ďalší rozmer vlastnej kreativite: otvorenie vlastnej galérie fotografií

Každý, kto sa venuje nejakej kreatívnej činnosti, určite vie, koľko práce je za peknými maľbami, fotografiami, sochami a ďalšími dielami. Na kreatívne vyžitie ponúka dosť priestoru aj Bratislava, avšak preraziť tu s vlastným umením spôsobom, aby sa stalo aspoň trochu známym medzi ľuďmi je poriadne ťažké. Skúsili sme to pokusom o otvorenie vlastnej galérie fotografií. 

Ako to celé začalo…

Spolu s bratom sme sa pred vyše 10 rokmi začali venovať fotografovaniu. Nakúpili sme si techniku a začali sme experimentovať. Kým mňa to lákalo najmä do prírody, brat sa túlal viac po meste a zameriaval sa na historické budovy a iné pamiatky, ktoré fotil z celkom netradičných uhlov. Po čase záľuba prerástla takmer do full-time činnosti a premýšľali sme, ako by si z fotografovania spravili zdroj obživy. Iste tušíte, že je to ťažšie ako by ste si mysleli. 

fotografovanie
zdroj: elements.envato.com

V tej dobe sme navštevovali viaceré fotografické workshopy, aby sme sa zdokonaľovali. Ja som napokon z času na čas nafotil nejakú svadbu a brat sa viac zameral na produktové fotografie, takže jeho „prechodným bydliskom“ sa stali rôzne fotoateliéry, ako napríklad studio300shop.eu. Napriek tomu, že samotné fotenie aj postprodukcia nám zaberali celkom dosť času, stále sme si dokázali s bratom nájsť priestor na hobby projekty. 

Chceli sme napríklad fotiť autá pre rôzne redakcie pripravujúce testy, a to tak, že súčasťou foto setov budú aj fotografie v pohybe. Na tento účel sme si potrebovali zohnať poriadny „camera car“, pričom v tomto smere nám vyhovel autorizovaný predajca volvo operatívnym lízingom na Volvo XC90. Toto severské SUV nám poskytlo množstvo priestoru pre techniku a brat sa hravo vedel „napratať“ do kufra, odkiaľ fotil auto jazdiace za nami. Okrem fotenia dynamických záberov sme sa naučili, že ani v kreatívnom biznise sa netreba báť a pýtať sa na špeciálne podmienky. Dohodnúť sa dá totiž niekedy aj to, čo nenájdete v oficiálnej ponuke. Mimochodom, už čoskoro si do volvo.topautobratislava.sk ideme po ďalšie auto. Poďme ale späť k budovaniu vlastnej galérie. 

fotografie v aute
zdroj: elements.envato.com

Výhodne predať a zohnať si nové priestory

Tesne predtým, ako celý svete začala trápiť pandémia, nám v hlavách skrsol nápad, vybudovať vlastnú nezávislú galériu, v ktorej by sme poskytli priestor nielen našim dielam, ale aj fotografiám začínajúcim umeleckým fotografom. Samozrejme, financovať niečo také ako je galéria z vlastných prostriedkov nie je nič jednoduché a bolo nám jasné, že nájsť finančne dlhodobo udržateľný model fungovanie bude náročné. 

Začali sme tým, že sme sa potrebovali zbaviť pozemkov, ktoré sme dávnejšie spolu s bratom zdedili. Pre naše potreby boli nepoužiteľné, nedalo sa na nich stavať a tiež neboli dostatočne veľké, jednotlivé parcely boli navyše dosť rozkúskované a tak sme sa rozhodli ich predať. Predaj sme zobrali do vlastných rúk, avšak veľmi sa nám nedarilo, strach nám nahnala aj nastupujúca kríza tak sme potrebovali nájsť výkup pozemkov v Bratislave. Prostredníctvom nestorcapital.sk sa nám podarilo pozemky relatívne rýchlo speňažiť a tak sme mali aspoň nejaké financie na rozbeh našej vysnívanej galérie.  

pozemky na predaj
zdroj: elements.envato.com

Už sme skoro otvorili

Pôvodne mala byť naša galéria v Bratislave, ale lepšie priestory sme našli v Pezinku, a boli koniec koncov aj lacnejšie. Začali sme so zariaďovaním a postupnou prípravou. Kvôli zúriacej pandémii to celé išlo trochu pomalšie, ale k svojmu vytúženému otvoreniu sme sa každopádne blížili. Aby sme mohli prijímať aj hostí, v miestnosti za galériou sme spravili menší salónik, kam sme umiestnili sedačku, stolík a menšiu chladničku. Už bolo prakticky všetko pripravené na otvorenie, zavolali sme si dokonca tepovanie sedačiek v Pezinku, keďže mali prísť naši kamoši z brandže a nechceli sme si urobiť hanbu. 

Nuž, tesne pred plánovaním otvorením sa zmenili opatrenia a bolo po akcii. Na otvorenie momentálne stále čakáme, v zime sme sa totiž rozhodli „galérku“ ešte o niečo vylepšiť. Pred otvorením si ale opäť zavoláme topservis-pezinok.sk, aby sme hostí mohli privítať v krásne čistom prostredí spolu s fotografiami, na ktoré sme najviac hrdí.

pozeranie galerie
zdroj: elements.envato.com
Tag:

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728723x
Priemerná čítanosť článkov: 1399x

Autor blogu