Založ si blog

Nezvyčajné oblečenie v práci? Pomôže vám vyniknúť aj pôsobiť sebavedomejšie

O tom, že šaty robia človeka snáď ani netreba pochybovať. Podľa štýlu obliekania dokážete človeka pomerne rýchlo odhadnúť a čosi sa dozviete aj jeho osobnosti. Uvedené platí nielen, ak si vyberáte oblečenie na voľný čas, ale aj pri hľadaní tej najvhodnejšej kombinácii oblečenia pre bežný pracovný deň. 

Hoci na mnohých pracovných pozíciách sa stále očakáva aj určitá úroveň obliekania a niektoré odevy sú považované priam za nevhodné, aj v tomto smere sa situácia začína pomaly meniť a šéfovia veľkých firiem v obyčajných teplákoch či flip-flopoch to len potvrdzujú. Napokon, aj výskum z roku 2014 poukázal na tzv. efekt červených tenisiek. Čo jeho výsledky naznačujú a ako vám nezvyčajná kúsok vášho outfitu pomôže vyniknúť a dokonca aj upevniť sebavedomie? 

Ako premýšľate nad pracovným oblečením?

Oblečenie do práce môžeme vnímať rôzne. Pre niekoho ide o nevyhnutnú súčasť osobnosti, kým iný berie oblečenie do práce ako čisto praktickú záležitosť a jednotlivé časti outfitu má vybraté prakticky okamžite. Potom ešte existuje skupina odevov, ktoré sú spracované podľa určitých noriem, napríklad pracovný odev reflexný nebude podliehať módnym trendom a jeho hlavným účelom je zvýšiť bezpečnosť pri práci. Pri reflexnej bunde, veste alebo pracovných nohaviciach je dôležitá práve dostatočne veľká a kvalitne spracovaná odrazová vrstva a nejaké vyjadrenie individuality ide v tomto smere bokom. 

Inak to nie je ani keď si vyberáte pracovné topánky. Kým manažér si bude vyberať z rôzne tvarovaných a sfarbených párov kožených poltopánok, šofér z povolania si vyberie to najpohodlnejšie a pracovník na stavbe zas ocení pracovné topánky so spevnenou špicou a protišmykovou podrážkou s odolnosťou voči prepichnutiu. Ak svoj pracovný outfit ozvláštnite, môže sa stať, že dokonca budete pôsobiť na ostatných kompetentnejšie, čo vám zároveň pomôže v upevňovaní vlastného sebavedomia, a tu už sa dostávame k spomínanému efektu červených tenisiek, ktorý je zaujímavý pre každého, kto sa nejakým spôsobom zúčastňuje na pracovnom procese, či už ako radový alebo vedúci zamestnanec. 

O čom je efekt červených tenisiek? 

Dôkazom, že vyššie uvedené tvrdenie nie je len obyčajným výmyslom je aj štúdia z roku 2014 uverejnená v Journal of Consumer Research. Podľa nej vás porušenie vžitých noriem ohľadom obliekania v práci môže nielen zviditeľniť, ale aj vytvoriť o vás dojem, že ste prístupnejší, kompetentnejší a môžete byť aj lepší vo vedúcich pozíciách. Jedným z experimentov bolo aj to, keď vážený vysokoškolský profesor prednášal v červených plátenkách Converse. Študenti následne v prieskume jednoznačne svojimi odpoveďami preukázali, že daného profesora považujú za erudovaného a sebavedomého človeka schopného presadzovať svoje postoje. Takýto exces v obliekaní teda môže byť aj prospešný, takže ak si budete nabudúce vyberať napríklad nové pracovní tričko, nemusíte sa držať iba toho, čo sa od vás očakáva.


Zdroj foto: elements.envato.com

Využite silu profesionálnej fotografie pre váš e-commerce úspech

31.05.2024

Stále máte názor, že profesionálne fotografie pre vašu webovú stránku sú vyhodené peniaze? Skúsenosti marketérov a mnohých firiem však považujú kvalitné fotografie za dôležitú časť prezentácie produktov, služieb, značky. Prečo sú profesionálne fotografie i vo svete atraktívnych selfie dôležité?

Polovica sveta nakupuje cez mobil – nakúpi aj u vás?

30.05.2024

Viac ako polovica svetovej populácie používa pri nákupoch na internete mobilný telefón. Ak sa pozrieme na Slovensko, čísla sú porovnateľné. Ako je váš internetový obchod pripravený na éru nakupovania cez smartfón? Spoznajte dôležité prvky optimalizácie vášho e-shopu pre mobilné zariadenia.

Rituály pre váš šťastný život – ráno s energiou a večer s relaxom

29.05.2024

V dnešnom svete je ľahké zabudnúť na seba. Neustále sme pod tlakom pracovných povinností, požiadaviek detí, rodiny a priateľov. Nájsť si čas na seba sa dá veľakrát prirovnať k luxusu. No čas pre seba je rozhodujúci pre naše fyzické i duševné zdravie. Skvelý spôsob, ako si vytvoriť okamihy pre seba a priniesť do života viac radosti a pohody, predstavujú ranné a [...]

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 534
Celková čítanosť: 767894x
Priemerná čítanosť článkov: 1438x

Autor blogu