Založ si blog

Tieto tri situácie môžu predaj nehnuteľnosti skomplikovať – ako sa im vyhnúť?

Nákup a predaj nehnuteľností je sériou procesov, ktoré si vyžadujú určité skúsenosti. Oplatí sa preto obrátiť na niekoho, kto tieto skúsenosti má. Aj malá chyba vás pri predaji nehnuteľnosti totiž môže stáť v konečnom dôsledku veľmi veľa. Nesprávnym postupom sa môžete ľahko stať obeťou podvodu, prípadne sa zbytočne pripravíte o časť peňazí, ktoré by ste za svoju nehnuteľnosť mohli dostať. Ktoré tri situácie najčastejšie predaj nehnuteľností komplikujú? 

Nezabudnite na dane a ďalšie zákonné povinnosti

Predaj nehnuteľnosti si vyžaduje zodpovedný prístup, a to ako zo strany kupujúceho, tak aj predávajúceho. Už zo začiatku sa rozhodnite, či chcete nehnuteľnosť predávať sami alebo pomocou realitnej kancelárie. Pamätajte si zároveň, že predaj nehnuteľnosti nezačína zverejnením inzerátu a nekončí podpisom kúpnej zmluvy zo strany kupujúceho. 

Okrem samotného vkladu do katastra nehnuteľností je potrebné v súvislosti s prevodom nehnuteľnosti počítať aj s ďalšími povinnosťami, ktoré vám môžu vzniknúť. Aby radosť z dobrého a hladkého predaja nevystriedala sankcia zo strany daňového úradu, mali by ste si preveriť, či príjem z predaja nehnuteľnosti podlieha zdaneniu a je zdaniteľným príjmom alebo je od dane oslobodený. V takejto situácii je najlepšie obrátiť sa na skúsených odborníkov z Crowe Slovakia špecializujúcich sa na účtovníctvo a daňové poradenstvo pre fyzické aj právnické osoby.  

vedenie uctovnictva
zdroj: pixabay.com

Pozor pri nedostatku času a výkupe nehnuteľností

Častou situáciou je, ak na predaj nehnuteľnosti nemáte príliš veľa času. Spravidla nastáva vtedy, ak potrebujete rýchlo vyplatiť dlhy, prípadne odchádzate do zahraničia a vlastníctvo nehnuteľnosti by vás len zbytočne zaťažovalo. Niekedy skrátka neexistuje iné a výhodnejšie východisko, ako nehnuteľnosť rýchlo predať. Ak takáto situácia nastane, treba si zvlášť dávať pozor, pretože pod časovým tlakom sa veľa ľudí rozhoduje nesprávne a zbrklo.

Jedným z riešení, ako sa rýchlo zbaviť bytu alebo domu keď nutne potrebujete peniaze, je výkup nehnuteľností. Vyberajte však starostlivo, pretože výkupné ceny od jednotlivých výkupcov sa môžu od seba líšiť aj o tisíce eur a v situácii, kedy nemáte peniaze nazvyš, sa určite oplatí porovnať viac ponúk a vybrať si tú, ktorá pre vás bude najvýhodnejšia. 

vykup a predaj nehnutelnosti
zdroj: pixabay.com

Ponúkate príliš dlho a za príliš veľa

Je úplne prirodzené, že pri predaji chcete za svoju nehnuteľnosť dostať čo najviac. Často sa však stáva, že požadovaná cena je prestrelená a potom sa nehnuteľnosť stane doslova evergreenom na inzertných portáloch. Ak bežnú nehnuteľnosť, ako je dom alebo byt, neviete predať niekoľko mesiacov, niekde bude chyba. Tá veľmi často spočíva v príliš smelej cene. 

Poraďte sa preto s odborníkom na nehnuteľnosti a zvážte, či by nestálo za úvahu cenu aspoň trošku znížiť. Vždy však berte do úvahy aj okolnosti predaja, bola by napríklad škoda ak by vám nevyšla výhodná kúpa inej nehnuteľnosť, ak sa tej starej nestihnete dostatočne včas zbaviť. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726296x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu