Založ si blog

Premýšľate nad novou záhradou? Nechajte sa inšpirovať Stredomorím!

Inšpiráciu pre vašu novú záhradu môžete načerpať aj na potulkách po prímorských oblastiach južnej Európy. Ak si chcete kus Stredomoria priniesť k sebe domov, dá sa to, avšak treba myslieť na niekoľko zásad. Zistite, ako by mala vyzerať záhrada inšpirovaná Stredomorím a čo by jej určite nemalo chýbať. 

Pustite sa do plánovania s odborníkom

Možno sa to nezdá, ale za každou krásnou záhradou sú hodiny a hodiny plánovania, úprav a napokon aj tvrdej práce. K tvorbe novej záhrady je potrebné pristupovať komplexne a ak patríte medzi perfekcionistov, ktorí nechcú príliš experimentovať, vhodnou voľbou môže byť aj oslovenie záhradného architekta. 

Výborným základom pre vznik Stredozemnej záhrady v našich zemepisných šírkach je teda kvalitný projekt, o ktorý sa vám postará napríklad záhradný architekt Bratislava. Možno vás to prekvapí, no záhrady v mediteránskom štýle sú u nás stále populárnejšie. Každá z nich však môže byť absolútne originálna. 

zahradny architekt
zdroj: atelierduma.sk

Miesto s dostatkom slnečného svetla

Jednou z prvých otázok ešte pred realizáciou či plánovaním záhrady v Stredomorskom štýle je, či sa u nás dajú vytvoriť vhodné podmienky. Určite áno, treba však vybrať správne miesto pre vegetáciu a na niektorých miestach možno trošku upraviť zloženie pôdy pre dosiahnutie väčšej priepustnosti. 

Pre Stredomorskú záhradu sú vo všeobecnosti ideálne slnečné lokality, no problémom vyslovene nie sú ani polo-tienené miesta. 

Pestré kolekcie kvetín a byliniek

Ak už máte v ruke projekt záhrady, stačí si nasadiť pracovní rukavice a pustiť sa do práce. Po nevyhnutných terénnych úpravách nastáva tá krajšia fáza, v ktorej sa budete venovať výsadbe. Jednotlivé typy rastlín a stromov by mali byť už súčasťou projektu, keďže každému druhu je vhodné vybrať to správne umiestnenie s ohľadom na konkrétne potreby pri pestovaní. Výber vegetácie je pritom veľmi pestrý a hoci naše mierne klimatické pásmo je trochu chladnejšie, stále máte na výber dosť rastlín, ktorým sa bude bez problémov dariť aj u nás. 

Na záhrade tohto typu potom nemôže chýbať levanduľa, ibištek, bobkový list, citrónovník alebo napríklad aj olivovník, ktorému sa v našich klimatických podmienkach tiež celkom darí. Nezabudnite ani na záhon s bylinkami, ktoré môžete následne využiť v kuchyni. Aby vám záhrada v stredomorskom štýle robila radosť aj dlhodobo, dobre si premyslite, čo bude s rastlinami v zime a akú starostlivosť si budú vyžadovať. 

olivovnik
zdroj: pixabay.com

Dizajnové prvky v mediteránskom štýle nemôžu chýbať

Po vytvorení záhonov a výsadbe nastáva tretia fáza, ktorá je u mnohých záhradkárov veľmi obľúbená. Budovanie cestičiek, nákup rôznych kvetináčov a rozmiestňovanie dekorácií. Nezabudnite, že k záhradám v tomto štýle sa perfektne hodia doplnky so zemitými farebnými tónmi. Fantázii sa v tomto smere naozaj nekladú, a tak ju môžete nechať naplno pracovať. 

K aromatickým bylinkám a rozbujneným stromom doplňte kvetináče alebo záhradné sochy v teplých zemitých farbách. Nezabudnite na drevenú lavičku alebo záhradnú hojdačku a vytvorte si jedinečné zátišie pre chvíle vášho relaxu. Záhrada v mediteránskom štýle vám navyše svojím stvárnením neraz pripomenie sladké ničnerobenie na dovolenke. Trošku exotiky rozhodne nezaškodí, ani keď ste u seba na záhrade.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 730235x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu