Založ si blog

Seborea vie potrápiť, pomôcť môže napríklad aj železo

Seborea je skrátený termín, ktorý sa používa na označenie seboroickej dermatitídy – dermatitis seborrhoica. Je o chronické ochorenie kože, ktoré však nie je infekčné a neprenáša sa z človeka na človeka.

Presné príčiny vzniku tohto ochorenia nie sú známe, pričom sa vyskytuje aj u pomerne širokej skupiny ľudí. Seborea sa prejavuje nepríjemne vyzerajúcimi šupinkami v oblasti hlavy a tváre a ľahko si ju môžeme pomýliť s psoriázou (lupienkou) či atopickým ekzémom. Vzniká najmä na miestach, kde je pokožka bohatá na mazové žľazy, pričom tieto miesta môžu nepríjemne svrbieť. 

vlasy
zdroj: freepik.com

Prečo vzniká seborea?

Presné príčiny vzniku tejto choroby nie sú úplne jasné a môže sa objaviť prakticky u kohokoľvek a v akomkoľvek veku. Najčastejšie sa však vyskytuje v mladých ľudí v puberte, novorodencov ako tzv. novorodenecká seborea u dospelých vo veku medzi 20. a 40. rokom. Spúšťačom tohto ochorenia môžu byť viaceré faktory, medzi nimi napríklad aj genetická predispozícia, mastná pokožka, hormonálna nerovnováha, deficit vitamín skupiny B, nadbytok mužských hormónov v organizme, oslabený imunitný systém či narušená bariéra pokožky. Vplyv na vznik tohto ochorenia však môže mať aj nadmerný emočný stres a depresia. 

Seborea a liečenie

Základom liečby seboroickej dermatitídy je najmä správna a pravidelná hygiena postihnutých miest, ktorá je však často úzko spojená s celkovou zmenou životného štýlu v podobe väčšieho pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu, zharmonizovania emócií, dostatkom oddychu a vyváženou zdravou stravou, v ktorej by nemal chýbať dostatok zeleniny a ovocia bohatých na mikronutrienty. Zároveň sa odporúča pridať doplnky výživy v podobe vitamínov zo skupiny B, zinku, selénu, omega-3 kyselín a železa. 

zelenina
zdroj: pixabay.com

Železo je dôležitý prvok pre naše telo 

Železo prispieva v našom organizme k dôležitým úlohám, ako je napríklad správna kognitívna funkcia, látková premena, správna tvorba červených krviniek, prenos kyslíka a mnohým ďalším. Aj preto patrí k významným prvkom pri liečení seborei. V praxi rozlišujeme viaceré typy tejto choroby, pričom pri tých vážnejších priebehoch je už potrebné lekárske vyšetrenie a špeciálne nastavenie liečby. Pri akomkoľvek nastavení liečby však odporúčame najprv sa poradiť s odborníkmi v danej oblasti. 

železo
MedPharma ŽELEZO (zdroj: etabletka.sk)

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 725586x
Priemerná čítanosť článkov: 1393x

Autor blogu