Založ si blog

Ušetrite na energiách v dome nenápadnými ale účinnými opatreniami

Zdá sa vám, že platíte veľa za energie a peniaze vám doslova unikajú spopod dverí? Existujú rôzne riešenia, ktoré sa dajú aplikovať relatívne rýchlo, lacno a tak nie je dôvod ich nevyužiť. Zamerali sme sa na miesta, v ktorých spravidla dochádza k najväčším stratám spôsobujúcim nedoplatky na vašich faktúrach za energie.

Skôr ako sa pustíte do realizácie náročných a drahších stavebných úprav s cieľom energetických úspor, vezmite si do ruky kalkulačku a vypočítajte si návratnosť takejto investície. Na dosiahnutie nižších účtov za energie však nie sú vždy nevyhnutné veľké investície, niekedy stačí len venovať jednotlivým stavebným prvkom trochu viac pozornosti a upraviť aj svoje návyky.

Skontrolujte okná, dvere a nezabudnite ani na garážovú bránu

Cez staré okná často prefukuje, čo však robiť vtedy, ak vaše okná ešte zďaleka nie sú na odpis, no aj tak okolo nich cítite chladný vzduch? Každé okno si vyžaduje aspoň základnú údržbu a povedzme si úprimne, väčšina ľudí ju vôbec nevykonáva. Napríklad bežné plastové okno by ste mali aspoň raz ročne nastaviť, skontrolovať tesnenia a jednotlivé časti kovania premazať. Podobne to platí aj o dverách a garážovej bráne.

Pri garážových bránach ešte na chvíľku zostaňme. Neraz totiž za veľké tepelné straty môže práve garážová brána, ktorá nedolieha, prípadne je nedostatočne zateplená. Ak vás realizácia garážovej brány ešte len čaká, myslite na to, že potrebujete kvalitnú bránu, ktorá v značnej miere zabráni tepelným únikom. V tomto smere venujte pozornosť výplni brány a jej tesneniam. Dobrým príkladom sú garážové brány od Visio.systems, ktoré sa využívajú aj v pasívnych domoch, kde sú na minimalizáciu tepelných únikov kladené tie najvyššie nároky.

realizacia garazovej brany
Realizácia garážovej brány visio.systems

Osvojte si úsporné návyky pri opakovaných činnostiach

Možno sa to nezdá, no aj jednoduchými návykmi pri často opakovaných činnostiach dokáže ušetriť celkom dosť. Nehovoríme iba o vypnutí vody počas umývania zubov a starostlivom vypínaní elektrických spotrebičov, ktoré práve nepotrebujete, ale aj o premyslenom zavlažovaní záhrady. V tomto smere je veľmi efektívnym riešením vlastná studňa, no vyžaduje si väčšiu investíciu, údržbu a nie je vhodná do každej lokality.

Pri polievaní záhrady môžete ušetriť, ak budete zavlažovať skôr intenzívne a menej často. Samozrejme, akýkoľvek závlahový systém je potrebné pravidelne kontrolovať, aby ste včas odhalili prípadné závady alebo netesnosti. Zadržaniu pôdnej vlahy pomáha aj vrstva mulču, ktorá môže mať až niekoľko centimetrov a vplyv na pôdnu vlahu majú aj kvetináče. Dobrým príkladom sú terakotové kvetináče, ktoré sú perfektnou voľbou pre všetky rastliny vyžadujúce hojné zalievanie. Mimochodom, terakotové kvetináče sú nielen praktické, ale aj veľmi atraktívne po vizuálnej stránke, o čom sa môžete sami presvedčiť v Bam Park Stupava.

terakotove kvetinace
Terakotové kvetináče showroom Bam Park Stupava terakota.sk

Kvapkajúci kohútik a pretekajúci záchod opravte čo najskôr

Za zníženými faktúrami za vodu môžete neraz nájsť šikovného vodoinštalatéra. Hoci sa to nezdá, kvapkajúci kohútik alebo pretekajúci záchod či pokazený splachovač sa dokážu postarať o poriadny nárast spotreby. Tieto typy závad by ste preto mali dať opraviť čo najskôr, pretože ich dokladaním sa úplne zbytočne pripravujete o peniaze.

Opačným prípadom, ktorý vám môže poriadne skomplikovať život, je ak vám umývadlo či kuchynský drez neodteká. Upchaným potrubím môže ľahko vzniknúť až havarijný stav s veľmi nepríjemnými následkami, ktorých odstránenie vás bude stáť omnoho viac ako profesionálne krtkovanie.

Tím z AB Krtkovanie má v tomto smere množstvo skúseností a len tak ľahko ich niečo neprekvapí. Ak ste zaznamenali aj nepatrné problémy s potrubím, zápachom z potrubia alebo zhoršeným odtekaním, nájdite si krtkovanie Bratislava a okolie, prípadne podľa lokality, kde bývate.

krtkovanie bratislava a okolie
Krtkovanie Bratislava a okolie krtkovanie-non-stop.sk

Zdroj: terakota.sk, visio.systems, krtkovanie-non-stop.sk

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710378x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu