Založ si blog

Patagonia na vrchole

Aké sú kritériá, na základe ktorých môžeme o firme povedať, že je úspešná? V divokých deväťdesiatych, to obzvlášť v našich končinách, bolo farebné sačko, superdrahé auto a obrovský dom majiteľa firmy. Ale v 21.storočí, a v krajinách, kde má súkromný biznis oveľa dlhšiu tradíciu, sú v hre úplne iné ukazovatele. Viac ako len o ekonomický úspech ide o reputáciu. Keď si predstavíte prosperujúcu firmu akou Patagonia nepochybne je, môžete si tipnúť, čím sa robí dobré meno v digitálnych časoch klimatickej krízy. 

Outside Business Journal zverejnil nový prieskum spoločnosti Axios, ktorý hodnotí reputáciu amerických spoločností podľa skóre v nasledovných siedmych kategóriách: afinita, etika, rast, produkty/služby, občianstvo, vízia a kultúra. Na základe dát získaných od 42 935 respondentov Patagonia v rebríčkoch spotrebiteľov porazila 99 ďalších popredných amerických spoločností.

we are in business to save out home planet
„We’re in business to save our home planet“

Patagonia sa tak stala najdôveryhodnejšou americkou spoločnosťou roka 2021

Firmy, ktoré sa angažujú v oblasti spoločenskej zodpovednosti, sú medzi spotrebiteľmi horúcim trendom. Jediný rozdiel medzi nimi a Patagoniou je v tom, že Patagonia sa o to snaží úplne od začiatku, dávno predtým, než to bolo cool, čiže vlastne hot. Preto ani nepovažovali za potrebné tieto správy nejako komentovať.

Patagonia vyrába ikonické fleecové mikiny, páperky, batohy a Baggies. Ale jej najcharakteristickejším produktom je neúctivá, nekonvenčná a jedinečná kultúra. Príklad? Príručka pre zamestnancov sa volá „Let My People Go Surfing“(máme v obchode!), ich najznámejší reklamný slogan hovorí „Nekupujte túto bundu“ a k tomu si dali trvalý záväzok poskytovať 1% tržieb environmentálnym skupinám. Zakladateľ Yvon Chouinard sa rozhodol vybudovať spoločnosť, ktorej hlavným záujmom bola starostlivosť o zamestnancov, zákazníkov  a predovšetkým o planétu. Nie je to klasický obchodný model, ale Patagonia každoročne zarobí zhruba 1 miliardu dolárov a má 3 000 zamestnancov po celom svete.

Nerušene pokračujú sebe vlastným štýlom vo svojej agende, ktorá je fakt širokospektrálna a pritom s jediným jasným cieľom zhutneným v ich mission statemente: „ we’re in business to save our home planet“. Lebo nebude žiadny biznis, keď si zničíme planétu. 

patagonia podporuje enviromentalne aktivity
1 % z tržieb na podporu environmentálnych aktivít

Zdroj obrázkov: wilderoben.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 731897x
Priemerná čítanosť článkov: 1405x

Autor blogu