Založ si blog

5 mýtov o Kindergeld, na ktoré hneď zabudnite

kindergeld

Rodinné prídavky z Nemecka, takzvané Kindergeld, sú lákavou finančnou podporou pre slovenských rodičov, ktorí pracujú v Nemecku. Na druhej strane však koluje viacero nesprávnych informácií, ktoré odrádzajú od ich poberania. Pozrite sa na týchto 5 mýtov a ujasnite si, ako to v skutočnosti funguje.

Mýtus č. 1: Nárok na Kindergeld vzniká vtedy, ak v Nemecku pracujú obidvaja rodičia

Nárok na rodinné prídavky v Nemecku – Kindergeld vzniká aj v prípade, ak aspoň jeden z rodičov dieťaťa pracuje v Nemecku ako zamestnanec nemeckej firmy, zároveň je tam povinne sociálne poistený, prípadne aj daňovým rezidentom.

Prídavky môžete poberať na dieťa do 18 rokov života alebo až do 25 rokov, ak študuje na vysokej škole.

Mýtus č. 2: Prídavky na dieťa v Nemecku získam len na vlastné deti

Nie je to pravda. Rodinné prídavky sa v Nemecku môžu poberať na vlastné (biologické) deti, nevlastné deti (deti manžela/manželky z predchádzajúceho vzťahu) a tiež na deti legálne zverené do opatery (napríklad starým rodičom).


Viac info o získaní rodinných prídavkov Nemecko


Mýtus č. 3: Ak poberám slovenské rodinné prídavky, nemám nárok na Kindergeld

Slovenské a nemecké prídavky na deti sa navzájom nevylučujú. Môžete poberať obidva druhy prídavkov a v takom prípade bude výška Kindergeld znížená o sumu slovenských prídavkov.

Mýtus č. 4: Kindergeld sa vypláca automaticky, takže nemusím posielať žiadnu žiadosť

Toto v Nemecku skutočne nefunguje automaticky. Rodič dieťaťa musí podať žiadosť o vyplácanie rodinných prídavkov na príslušnom nemeckom úrade Familienkasse.

Mýtus č. 5: Prídavky na dieťa z Nemecka si musím riešiť osobne

Samozrejme, žiadosť o prídavky na dieťa v Nemecku si môžete podať sami a osobne. Druhou možnosťou je, že požiadate o spoluprácu sociálno-ekonomickú poradenskú spoločnosť zo Slovenska.

Expert z praxe vám poskytne všetky potrebné informácie, pomôže s vyplnením žiadosti, vybaví komunikáciu s nemeckými úradmi, vyžiada chýbajúce doklady alebo vyrieši celý proces vo vašom mene. Vy si len počkáte na rozhodnutie a pripísanie Kindergeld na váš účet každý mesiac.


Foto: elements.envato.com, tj-legal.com

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Práca s bremenami – ako nepreťažiť vašich zamestnancov

23.06.2024

Zdravie a bezpečnosť zamestnancov sú prioritou pre každého zamestnávateľa. Práca s bremenami patrí k bežným činnostiam, no môže mať vážne následky na zdravie, ak sa nevykonáva správne. Ako nepreťažiť zamestnancov pri práci s bremenami a dbať tak o ich zdravie?

juhočínske more, filipíny, lode

Filipíny tvrdia, že sa dohodli s Čínou na deeskalácii napätia v Juhočínskom mori

02.07.2024 23:26

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, pričom odmieta konkurenčné nároky niekoľkých štátov juhovýchodnej Ázie vrátane Filipín.

Biden Joe

Prvý demokratický zákonodarca v USA vyzval Bidena, aby vzdal boj o Biely dom

02.07.2024 22:06

Lloyd Doggett poukázal na Bidenov výkon v minulotýždňovej debate s jeho súperom Trumpom.

Nehoda, zrážka, vlak, autobus, nové zámky

Objavili sa nové skutočnosti v prípade tragickej nehody pri Nových Zámkoch: Vlak zrejme nešiel po vylúčenej koľaji

02.07.2024 21:15

Rozdielne informácie o okolnostiach zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch železničiari nevysvetlili.

izrael, hizballáh

Hizballáh tvrdí, že ako odvetu vystrelil desiatky rakiet na sever Izraela

02.07.2024 19:44

Bojovníci Hizballáhu údajne odpálili desiatky rakiet Kaťuša na kasárne v severnom Izraeli.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 545
Celková čítanosť: 785590x
Priemerná čítanosť článkov: 1441x

Autor blogu