Založ si blog

Práca s bremenami – ako nepreťažiť vašich zamestnancov

bozp

Zdravie a bezpečnosť zamestnancov sú prioritou pre každého zamestnávateľa. Práca s bremenami patrí k bežným činnostiam, no môže mať vážne následky na zdravie, ak sa nevykonáva správne. Ako nepreťažiť zamestnancov pri práci s bremenami a dbať tak o ich zdravie?

Prenášanie ťažkých škatúľ, stavebné materiály, nábytok, osivá vo vreciach, ale aj polohovanie pacientov patria k príkladom manipulácie s bremenami. Prevenciou, ktorú vám odporučí i pracovná zdravotná služba, a dodržiavaním jednoduchých odporúčaní môžete predísť preťaženiu zamestnancov alebo chorobám z povolania.

Zabezpečte pravidelné a vhodné školenia

Všetkým zamestnancom, ktorí pracujú s bremenami, poskytnite školenie o správnej technike zdvíhania a manipulácie s bremenami.

Školenie, pokojne v spolupráci s pracovnou zdravotnou službou, by malo zahŕňať informácie o rizikách práce s bremenami, o správnej technike zdvíhania a o používaní pomôcok na zdvíhanie.

Tip odborníkov: Pripravte a vyveste na viditeľnom mieste názorné pravidlá pre prácu s ťažkými bremenami.

Zaobstarajte pomôcky na zdvíhane bremien

Postarajte sa, aby vaše pracoviská mali vhodné pomôcky na zdvíhanie bremien, ako sú vozíky, žeriavy a opasky na oporu chrbta.

Pomôcky na zdvíhanie bremien by mali byť ľahko dostupné a v dobrom technickom stave.

Upravte pracovné prostredie

Prispôsobte pracovné prostredie jednotlivým kolegom, čo sa týka ich výšky, váhy či fyzickej zdatnosti.

Pracoviská pravidelne kontrolujte a prijímajte zmeny v súvislosti s možnými rizikami pre zlepšenie pracovných podmienok.

pracovne oblecenie bozp

Zaveďte systém rotácie pracovných činností

Striedajte zamestnancov na rôznych pracoviskách, aby sa predišlo monotónnej práci a nadmernému namáhaniu jednej časti tela.

Pracovné úlohy rozvrhnite tak, aby sa obmieňali fyzicky namáhavé aktivity s ľahšími.

Podporujte zdravú pracovnú atmosféru

Vysvetlite princípy tímovej spolupráce a vytvárajte atmosféru, v ktorej si budú zamestnanci pomáhať a bez zábran požiadajú o pomoc kolegu – aj pri nosení ťažkého tovaru či materiálov.

Záujem o zdravie, bezpečnosť pri práci a príjemné pracovné prostredie sa vám vždy oplatí. Predídete tak možným absenciám, podporíte produktivitu, ale aj lojálnosť a spokojnosť vašich ľudí.


Foto: elements.envato.com

Prečo je dôležité preverenie vozidla pred kúpou?

23.09.2024

Pri kúpe ojazdeného auta je preverenie vozidla kľúčovým krokom, ktorý by ste nemali podceňovať. Týmto spôsobom si zabezpečíte nielen ochranu svojich financií, ale aj svoju bezpečnosť na ceste. Získanie informácií o histórii vozidla, jeho stave a predchádzajúcich nehodách vám pomôže urobiť informované rozhodnutie. Nechcete predsa skončiť s autom, ktoré môže mať [...]

Neobyčajný priestor pre neobyčajné chvíle – prečo si vybrať bioklimatickú pergolu?

31.08.2024

Terasy pri rodinnom dome sú v súčasnosti žiadaným exteriérovým doplnkom. Zaujímavý trend predstavujú bioklimatické pergoly, ktoré kombinujú krásu, funkčnosť a moderné technológie. Prečo sú bioklimatické pergoly ideálnou voľbou, ak túžite po vonkajšom priestore, kde budete tráviť celý rok?

Prečo váš obsah potrebuje viac ako len slová

30.08.2024

Chcete, aby bol váš e-shop úspešný? Zamerajte sa na kvalitný obsah. Content marketing je stále dôležitým nástrojom pre podporu online obchodov a predaja. Ak chcete udržať váš online biznis na špici, sledujte 3 trendy v oblasti content marketingu.

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 553
Celková čítanosť: 836146x
Priemerná čítanosť článkov: 1512x

Autor blogu