Založ si blog

Aby sa pozemok pred domom stal vašou vizitkou – tipy a odporúčania

pozemok pred domomv

Pozemok pred domom je predĺžením vášho domova i miestom, ktoré odráža váš osobitý štýl, potreby a vkus. Ako postupovať pri plánovaní predzáhradky alebo vstupnej časti pred domom? Pokojne sa inšpirujte nasledujúcim postupom a prvkami, ktoré zvážte pri rozhodovaní.

Skôr, ako sa pustíte do vytvorenia vašej ideálnej predzáhradky, zvážte nasledujúce veci:

– vyhodnoťte a analyzujte priestor, ktorý máte k dispozícii;

– stanovte si, aký účel má mať vaša predzáhradka (funkčná alebo okrasná, kombinácia obidvoch);

– urobte si predbežný plán trávnika, rastlín, stromov, vstupnej brány, plotov, chodníkov;

– pripravte si „podklad“ na vytvorenie predzáhradky – pôdu, substráty, chodníky, dlažbu, závlahy, elektroinštalácie a naplánujte si jednoduchú údržbu.

Rada odborníka: Keď sa rozhodnete upraviť si priestor pred domom svojpomocne, myslite na ochranné pomôcky, ochranné oblečenie i ochranné masky počas akejkoľvek činnosti.

Vstupná brána a plot

Vstupné brány a plot k vášmu domu vyberajte s ohľadom na funkčnosť, bezpečnosť a estetiku. Brána má umožniť pohodlný prístup na pozemok a zároveň chrániť váš majetok. Rovnako, plot má vymedziť hranice vášho pozemku, zabezpečiť súkromie a znížiť hluk z ulice.

Samozrejme, rozhoduje aj estetická stránka – farby, vzhľad, materiály a celkový harmonický súlad s domom a jeho okolím.

Chodníky, zámková dlažba a parkovacie plochy

Úprava pozemku pred domom zahŕňa nielen estetické hľadisko, ale aj praktické riešenia pre uľahčenie každodenného života. Správne navrhnuté a kvalitne zrealizované dlažby, chodníky a parkovacie plochy môžu zvýšiť funkčnosť aj vzhľad vášho pozemku.

Môžete sa rozhodnúť pre pokládku zámkovej dlažby, vybetónovať cestu k domu a plochu na parkovanie alebo si vybrať iné druhy materiálov ako prírodná žula či drevo (aj na ohraničenie záhonov a častí predzáhradky).

zamkova dlazba

Trávnik, kvetinové záhony alebo skalky

Výber stromov, kvetov a kríkov do predzáhradky zohľadnite podľa štýlu domu, veľkosti a orientácie pozemku.

Pre vidiecky štýl domu sa hodí viac hravá pestrá výsadba, pre moderné štýly mestských domov viac minimalistická a usporiadaná.

Trávnik dodá priestoru sviežosť a zeleň. Pri výbere trávnika sa zamerajte na podmienky údržby, jeho odolnosť voči pošliapaniu i voči suchu.

Pri voľbe stromov a kvetov myslite na príťažlivosť a jednoduchosť údržby počas celého roka – vždyzelené rastliny, letničky, malé stromy s guľovou korunou, stromy so stĺpovitým vzrastom, dreviny s prevísajúcimi konárikmi.

Ak sa chcete vyhnúť pravidelnej údržbe, porozmýšľajte nad skalkami a skalnými záhonmi, kde pomocou sukulentov, kaktusov a skalničiek vytvoríte oku lahodiace a originálne prvky predzáhradky.

Tip odborníka: Dopredu si zistite, či platia alebo neplatia predpisy na úpravu vybraných prvkov v predzáhradke v tejto časti zástavby alebo obce.

Príjemné osvetlenie a vodné prvky

Atmosféru vašej predzáhradky, nielen po zotmení, zvýrazní záhradné osvetlenie. Pomocou rôznych druhov lámp a svietidiel, v rôznych štýloch a farbách vytvoríte očakávaný želaný nádych romantiky, svetla alebo pokoja.

Pokiaľ je plocha vašej predzáhradky dostatočne veľká, môžete do nej umiestniť aj vodné prvky (fontánky jazierka), ktoré jej dodajú zase iný originálny a netradičný rozmer.

Pozrite si rôzne inšpirácie na webových stránkach, nechajte si čas na plánovanie a zapojte vlastnú kreativitu, aby vám i malý pozemok pred domom prinášal potešenie a pôsobil vytúženým i funkčným dojmom.


Foto: elements.envato.com

5 mýtov o Kindergeld, na ktoré hneď zabudnite

30.06.2024

Rodinné prídavky z Nemecka, takzvané Kindergeld, sú lákavou finančnou podporou pre slovenských rodičov, ktorí pracujú v Nemecku. Na druhej strane však koluje viacero nesprávnych informácií, ktoré odrádzajú od ich poberania. Pozrite sa na týchto 5 mýtov a ujasnite si, ako to v skutočnosti funguje.

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 545
Celková čítanosť: 800022x
Priemerná čítanosť článkov: 1468x

Autor blogu