Založ si blog

Kontrola domu po zime – zamerajte sa na strechu aj kúrenie

kontrola domu po zime

Tohtoročná zima priniesla vo viacerých oblastiach prevažne skromnú snehovú nádielku. Nechýbali však série mrazivých ani extrémne veterných dní, ktoré poriadne preverili stav každej nehnuteľnosti. Teraz, keď už jar klope na dvere, je načase vyhradiť si čas na kontrolu domu. Vysvetlíme vám, prečo sa zamerať práve na strechu, kúrenie a brány. 

Mráz, vietor aj výdatné zrážky sú záťažou nielen pre ľudí a hrozbou pre rôzne aktivity, ale preveria aj kvalitu vyhotovenia stavby. Výčiny počasia nesvedčia fasáde a ani streche, ak váš dom chráni kvalitná hydroizolácia, nemusíte mať obavy, no časom môžu jej izolačné schopnosti klesať. Bližší pohľad na niektoré časti domu tak môže odhaliť hneď niekoľko prekvapení, ktoré vám zimné obdobie prichystalo. Ideálny čas na kontrolu je práve v týchto dňoch. 

Strecha a podkrovie

Jarnú kontrolu by ste mali začať prehliadkou strechy. Všímajte si, ako vyzerá krytina, či nedošlo k jej povrchovému poškodeniu. Zamerajte sa pritom aj na odkvapy a žľaby, ktoré sú náchylné na poškodenie najmä v dôsledku topiaceho sa snehu. Skontrolujte tiež, či nie sú niekde upchaté, prípadne či ich nepoškodili tuhé mrazy. Vo všeobecnosti platí, že akékoľvek poškodené strešné doplnky treba čo najskôr vymeniť. 

Kontrolu strechy zakončite v podkroví. Tu sa sústreďte na okolie komína, strešných okien prípadne iných detailov, v ktorých sú spoje potenciálne náchylnejšie na degradáciu. Práve pri jarnom odmäku sa naplno dokážu prejaviť problémy so zatekaním, ktoré sa oplatí riešiť čo najskôr. 

Venujte pozornosť vykurovaniu

Jar znamená aj koniec vykurovacej sezóny. Napriek tomu by ste sa vykurovaniu v tomto období mali trochu povenovať. Skontrolujte preto radiátory, či nie sú hrdzavé a neuniká z nich voda, zvlášť si všímajte miesta pri napojení rúrok. Preverte funkčnosť termostatických hlavíc a chybou nebude, ak si necháte prehliadnuť aj kotol. Akékoľvek zistené nedostatky riešte už teraz a nečakajte na až bude musieť zasahovať havarijná služba kúrenie. Akékoľvek prehliadky či opravy radiátorov a kotlov si navyše ľahšie objednáte práve na jar, ako na jeseň, kedy budú prípravy na novú vykurovaciu sezónu v plnom prúde. 

vykurovanie

Okná, dvere a brány

Dosiahnuť tepelný komfort v interiéri je dôležité počas každého ročného obdobia. Okná sa pritom oplatí nielen umyť v rámci jarného upratovania, ale aj nastaviť zámky a skontrolovať tesnenia. Nielenže tým predĺžite ich životnosť, ale počas horúcich dní budú účinnejšie izolovať. Kým udrú horúčavy, pozornosť sa oplatí venovať aj tieniacej technike, teda roletám a žalúziám, na opravu nedostatkov zoženiete majstrov omnoho ľahšie ešte pred letom. 

Aspoň zbežnú kontrolu po zime si vyžadujú aj garážové brány. Ak máte garážovú bránu, mali by ste ju vyčistiť, skontrolovať dovieranie, vodiace lišty a všetky prvky, ktoré by mohli eventuálne korodovať. Zanedbaná údržba totiž môže vyústiť do potreby veľmi drahých opráv. 


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 732518x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu