Založ si blog

Spoznajte týchto nenápadných nepriateľov vášho chrupu

nepriatelia chrupu

Každý asi vie, že sladkosti a zanedbávanie ústnej hygieny sú pre celkový stav chrupu hotovou pohromou. Aby toho ale nebolo málo, týmto hlavným dôvodom vzniku zubných kazov a zápalov ďasien sekundujú aj ďalšie príčiny, z ktorých niektoré pôsobia celkom nenápadne. Skôr ako sa odhodláte na domáce bielenie zubov, spoznajte nenápadných nepriateľov vášho chrupu, ktorí na prvý pohľad nemusia nijak súvisieť so stavom ústnej dutiny. 

Nejedna štúdia dokázala, že zdravotný stav zubov a ďasien môže mať vplyv na celkový zdravotný stav človeka. Dlhodobo neliečené zápaly v ústnej dutine negatívne ovplyvňujú ochorenia srdca, cukrovku, dýchacej sústavy a tiež reumatických chorôb. Zlý stav chrupu dokonca zvyšuje aj riziko predčasného pôrodu. Všetky spomínané problémy môžu vzniknúť ako dôsledok zanedbaného chrupu, čo však ohrozuje samotný chrup? 

Alergie

Zjednodušene povedané, alergie sú prehnanou reakciou imunitného systému na vonkajšie podnety. Spravidla ide o peľ, roztoče, srsť domácich zvierat, prípadne zložky potravy. Hoci väčšina príznakov alergie súvisí s dýchacím a trávením, prejaviť sa môžu prejaviť aj v ústach. Ide o najmä o príznaky ako opuch ďasien, sucho v ústach či citlivosť zubov. 

Chronické prejavy alergie môžu viesť k dýchaniu cez ústa, a tým pádom aj k vysúšaniu tkanív ústnej dutiny. Problematická tiež môže byť pretrvávajúca nádcha, ktorá okrem samotných prínosových dutín negatívne ovplyvňuje aj horný rad zubov.

Nedostatok vitamínov

Základom pre zdravý chrup nie je ani tak bělení zubů doma, ako vyvážená strava. Neobmedzujte však svoju pozornosť iba na príjem cukrov. Dbať treba totiž aj na dostatočný prísun vitamínov. Pre zuby a ďasná, je to najmä vitamín E podporujúci prirodzenú obranyschopnosť organizmu a tiež vitamínu F, ktorý zas napomáha posilňovať zubnú sklovinu.

nedostatok vitaminov

Zloženie slín

Mimoriadne dôležitú úlohu pre celkové zdravie úst zohrávajú sliny. Obmývajú totiž z povrchu zubov zvyšky jedla a zuby taktiež mineralizujú. Zloženie slín ovplyvňuje neutralizáciu kyslého prostredia v ústach a zároveň umožňuje remineralizáciu dôležitú pre podporu a obnovu skloviny. Týmto spôsobom má zloženie slín priamy vplyv na ochranu pred zubným kazom.


Foto: elements.envato.com

5 mýtov o Kindergeld, na ktoré hneď zabudnite

30.06.2024

Rodinné prídavky z Nemecka, takzvané Kindergeld, sú lákavou finančnou podporou pre slovenských rodičov, ktorí pracujú v Nemecku. Na druhej strane však koluje viacero nesprávnych informácií, ktoré odrádzajú od ich poberania. Pozrite sa na týchto 5 mýtov a ujasnite si, ako to v skutočnosti funguje.

3 jednoduché kroky, jak do svého domova vpustit letní atmosféru

25.06.2024

Vytoužené léto je konečně tady, což potvrzují i předpovědi počasí, které ukazují stále více dnů, kdy rtuť teploměru přesahuje 30 °C. Pokud se chcete připravit na všechna lákadla a radovánky, které nejteplejší období roku přináší, máte ještě čas se připravit a postarat se o to, aby váš domov naplnila letní atmosféra. Stačí pár drobných změn a [...]

Žiadate o rakúske prídavky? Nezabudnite na dôležité prílohy

24.06.2024

Slováci, ktorí pracujú v Rakúsku, môžu poberať rakúske rodinné prídavky. Vedeli ste, že prídavky na dieťa v Rakúsku je možné žiadať až 5 rokov spätne? K žiadosti sa prikladajú povinné prílohy, ktoré závisia od vašej životnej situácie. Určite ich nezabudnite priložiť, aby ste získali legálne prilepšenie pre vaše dieťa.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 545
Celková čítanosť: 800042x
Priemerná čítanosť článkov: 1468x

Autor blogu