Založ si blog

Ako fungujú prídavky na dieťa z Nemecka po rozvode slovenských rodičov?

pridavky na deti v zahranici

Nárok na rodinné prídavky na dieťa v Nemecku (Kindergeld) vzniká všetkým pracujúcim rodičom. Aktuálne stanovený mesačný paušál 250 € na dieťa je určite lákavým prilepšením rodinného rozpočtu. Ako je možné získať rodinné prídavky na dieťa z Nemecka po rozvode?

Rodinné prídavky v zahraničí

Prídavky na deti zo zahraničia sú štátnou sociálnou dávkou na podporu nezaopatrených detí, ktoré sa vyplácajú rodičom.

Pokiaľ ide o Nemecko, kde odchádza za prácou mnoho Slovákov, nárok na prídavky na dieťa majú rodiny, kde aspoň jeden rodič dieťaťa pracuje v Nemecku ako zamestnanec nemeckej firmy, je tam povinne sociálne poistený, prípadne je tam aj daňovým rezidentom.

Upozornenie: Od 1.2.2023 nemajú nárok na Kindergeld vyslaní zamestnanci slovenských a českých firiem.

Kindergeld v Nemecku

Prídavky na dieťa z Nemecka môžu poberať rodičia na každé dieťa do 18. roku života, resp. až do 25. roku života po splnení potrebných kritérií (ďalšie štúdium, evidencia na úrade práce).

O Kindergeld môžu požiadať rodičia na vlastné (biologické deti), na nevlastné deti a dokonca i na deti, ktoré im boli legálne zverené do opatery (vo vybraných prípadoch teda opatrovník či starý rodič). Sú prípady, kedy žiadosť podáva matka, v istých situáciách otec, prípadne opatrovník.

Prídavky na dieťa v Nemecku po rozvode

Keďže Kindergeld platí pre všetkých v Nemecku pracujúcich rodičov, týka sa aj rozvedených párov. Základným predpokladom pre úspešné vybavenie je aktívna spolupráca obidvoch strán – matky aj otca.

Pri riešení žiadosti o rodinné prídavky v Nemecku sa zohľadňuje, kto má dieťa v starostlivosti alebo s kým žije dieťa v spoločnej domácnosti. Veľmi častým modelom je rodina, kde dieťa žije po rozvode v spoločnej domácnosti s matkou (na Slovensku) a otec pracuje v Nemecku.

Všeobecne platí, že žiadosť podáva rodič, s ktorým žije dieťa v spoločnej domácnosti. A potrebné doklady k žiadosti o Kindergeld dodá rodič zamestnaný v Nemecku. Práve z tohto dôvodu je vzájomná spolupráca rozvedených rodičov tak podstatná.

Súčasťou podania žiadosti na príslušný úrad Familienkasse môžu byť i ďalšie prílohy, ktoré vyplývajú z aktuálnej životnej situácie rozvedených rodičov. Výhodným krokom pri vybavovaní Kindergeld je spolupráca so sociálno-ekonomickou poradenskou spoločnosťou zo Slovenska. Na jednej strane pozná do detailov nemecký sociálny systém, na strane druhej má mnohoročné skúsenosti s rôznymi pomermi klientov zo Slovenska.

Spolupráca s expertmi na Kindergeld zo Slovenska

Poradenská spoločnosť vám vypracuje kompletný zoznam podkladov, doslova šitých na mieru, ktoré budete ako rozvedení rodičia potrebovať na vybavenie prídavkov na deti z Nemecka.

Kindergeld predstavuje ročne sumu 3 000 €. Je dobré myslieť na to, že je to možnosť, ako zvýšiť štandard života predovšetkým vášho dieťaťa.

Tip pre rodičov: Dohodnite si i to, na aký účet sa budú rodinné prídavky vyplácať.

Keďže o Kindergeld sa dá žiadať 6 mesiacov dozadu, no samotné vybavovanie trvá niekoľko mesiacov, nestrácajte zbytočne čas a zistite si u odborných konzultantov viac informácií čím prv.


Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Väzenie / Väznica / Cela /

Najviac väzňov v SR malo dokončené len úplné základné vzdelanie

05.05.2024 12:13

Celkovo sa v slovenských ústavoch k 31. decembru 2023 nachádzalo 8 305 odsúdených osôb a 1 419 obvinených osôb.

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:27

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 736779x
Priemerná čítanosť článkov: 1414x

Autor blogu