Založ si blog

Krátka história elektromotorov

elektromotory historia

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kde by sme boli bez elektromotorov? Dnes ich nájdete všade, od áut až po zubné kefky. Elektromotory sa používajú aj na výrobu produktov, ktoré umožňujú každodenný moderný život. Keďže sú kľúčovou súčasťou spoločnosti, poďme preskúmať ich históriu.

Začnime pekne od začiatku 

Prvý použiteľný jednosmerný elektromotor zostrojil Moritz von Jacobi v máji 1834. Jacobi neskôr skonštruoval čln poháňaný jeho elektromotorom, ktorý prepravil 14 ľudí cez rieku. Týmto reálnym využitím elektromechanickej energie začal vek elektromotorov.

Elektrické motory a ďalšie súčasti nájdete na elektromotor Bratislava.

Snahy o zdokonalenie elektromotorov pokračovali aj v ďalších rokoch a v roku 1887 bol vo Virgínii v USA predstavený prvý trolejbus poháňaný elektromotorom. Potom to už netrvalo dlho a objavili sa ďalšie aplikácie elektromotorov a v roku 1892 sa stali elektrické výťahy bežnými.

Priemyselný vek

Čoskoro si elektromotory našli cestu do priemyselných aplikácií. Dovtedy boli priemyselné procesy poháňané remeňmi alebo hriadeľmi, ktoré rozvádzali pohyb zo stlačeného vzduchu, pary alebo hydraulického tlaku. Tieto procesy však boli zdĺhavejšie, drahé a pomalé. 

Elektrické motory priniesli so sebou zmeny. Zrazu mohlo mať každé pracovisko alebo proces svoj vlastný zdroj pohybu. To výrazne zjednodušilo priemyselný proces a umožnilo skonštruovať zariadenia, ktoré mohli naplno využiť dostupný priestor.

priemysel elektromotory

Pre viac informácií navštívte obchod elektromotory.

Priemyselná revolúcia

Táto novoobjavená schopnosť samostatných zariadení umožnila továrňam zamestnávať väčšie množstvo ľudí a podstatne zvýšiť produkciu. Procesy sa stali bezpečnejšími, keďže sa odstránila potreba distribúcie prostredníctvom pásov. Továrne sa už nepodobali na labyrinty s nebezpečnými mechanickými zariadeniami.

Čoskoro prišli na scénu elektrické riadiace systémy. Táto možnosť jemnej regulácie umožnila špeciálnym zariadeniam vykonávať práce, ktoré boli v minulosti ťažké alebo nemožné. Stroje sa zdokonalili tak, aby túto schopnosť využívali, a čoskoro bola na trhu k dispozícii nová trieda výrobkov.

Vďaka elektrickému motoru sme mali viac pracovných miest, lepšie zariadenia a nové procesy, ktoré vytvorili nové výrobky a rozšírili možnosti trhu. Nastala priemyselná revolúcia.

Aplikácie vo všetkých aspektoch života

Elektromotory sa v prvých rokoch neobmedzovali len na priemysel. Čoskoro sa začali používať v mlynoch, kde nahradili živočíšnu a hydraulickú energiu. Mnohé aplikácie na čerpanie vody prešli na elektromotory.

Elektromotor sa stal obľúbeným pohonom v doprave. Čoskoro lode a lokomotívy nahradili parný pohon elektromotormi a už sa nikdy neobzreli späť. Elektromotory boli všade.

odstavovac

Ďalšie zdokonaľovanie motorov na striedavý a jednosmerný prúd

Od svojich skromných začiatkov sa jednosmerný elektromotor vyvinul do podoby sofistikovaného zariadenia. A za posledných 30 rokov sa technológia riadiacich jednotiek pre striedavé motory dramaticky vyvinula. Dnes tieto presné regulátory a frekvenčné meniče V800 vdýchli striedavým motorom nový život, pretože dokážu výrazne zvýšiť ich účinnosť a výkon.

Elektromotory sú dnes všadeprítomné a poháňajú všetko od domácich spotrebičov až po elektrické vozidlá a priemyselné stroje. Vo svete, ktorý sa čoraz viac spolieha na čisté a udržateľné energetické riešenia, nám história elektromotora pripomína silu ľudskej tvorivosti, ktorá je hnacou silou pozitívnych zmien. Je to história, ktorá sa naďalej píše a sľubuje budúcnosť, v ktorej budú elektromotory zohrávať ešte významnejšiu úlohu pri formovaní sveta.

Pre viac informácií o lokálnych predajcoch elektromotorov navštívte elektromotory-sered.sk.


Foto: elements.envato.com, vyboelectric.sk

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 738541x
Priemerná čítanosť článkov: 1418x

Autor blogu