Založ si blog

Viete, ako si EÚ a svet pripomína bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci?

europska unia

Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci je dôležitou témou pre každého zamestnanca aj zamestnávateľa. Vedeli ste však, že aj BOZP má svoj vlastný Svetový deň? Bol dokonca celkom nedávno. Prezradíme vám, akými podujatiami sa v EÚ aj vo svete pripomína dôležitosť ochrany zdravia pri práci. 

Agenda súvisiaca s bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci a PZS sa týka každého podnikateľa od momentu, kedy zamestnáva aspoň jedného zamestnanca. Viete si teda predstaviť, ako veľmi je rozsiahla a taktiež, prečo v záujme zabezpečovania lepších pracovných podmienok aj podlieha pomerne častým legislatívnym zmenám. Ak je však reč o BOZP alebo PZS, nejde iba o spleť paragrafov vyjadrujúcich povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca, celá táto agenda má aj o čosi prozaickejší rozmer. 

Svetový deň bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

Dôležitosť BOZP má každoročne pripomínať aj Svetový deň bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ktorý bol vyhlásený pred 20 rokmi Medzinárodnou organizáciou práce. Pripadá na 28. apríla a každoročne je venovaný určitej špecifickej oblasti. Ústrednou témou aktuálneho ročníka sa stala téma zdravého a bezpečného pracovného prostredia, ktoré nielenže zvyšuje samotnú bezpečnosť, ale vytvára aj vhodné podmienky pre nárast produktivity a spokojnosť zamestnancov. Pochopiteľne, tento deň má najmä symbolický rozmer a má každoročne pripomínať význam tejto agendy. 

spokojnost zamestnancov

Európsky týždeň BOZP

V rámci krajín EÚ je ešte dôležitým podujatím aj Európsky týždeň BOZP, pre ktorý bol vyhradený 43. kalendárny týždeň. Jeho ústredným cieľom je systematicky poukazovať na dôležitosť zvyšovania úrovne ochrany zdravia a bezpečnosti pracovísk. Počas tohto týždňa sa národné inšpektoráty práce a agentúry zaoberajúce sa BOZP venujú rôznym propagačným aktivitám. Napríklad, v uplynulých dvoch rokoch bola hlavnou témou záťaž pohybového aparátu a psychiky na pracoviskách s ohľadom na možnosti systematického zlepšovania prevencie pred trvalými následkami pracovných úrazov.

Ak ste tak doteraz neurobili a BOZP je témou, ktorá vás zaujíma v kalendári by ste mali určite mali mať pripomienku na tieto dve aktivity. 


Foto: elements.envato.com

Čo je parfum na pranie?

29.03.2024

Zaujíma vás, prečo niektoré oblečenie v porovnaní s iným nádherne a sviežo vonia? Takúto úžasnú sviežu vôňu im nedokáže dodať len aviváž. Dokáže to pomerne nový výrobok známy ako parfum na pranie. Je to jedinečný výrobok s upokojujúcou vôňou, ktorý je navrhnutý tak, aby udržal vôňu bielizne až niekoľko týždňov. Na rozdiel od aviváže nemá žiadne [...]

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 517
Celková čítanosť: 711411x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu