Založ si blog

5 tipov, ako sa pri výbere remeselníka nepopáliť

spravny vyber remeselnika

Hovorí sa, že remeslo má zlaté dno a aj napriek tomu, v akej modernej dobe žijeme, tak toto príslovie je stále aktuálne. O to viac, ak je šikovných remeselníkov nedostatok a v prípade potreby na nich musíte čakať aj niekoľko týždňov. Bohužiaľ, nie všetci remeselníci sú však poctiví a bez obozretnosti sa vám ľahko môže stať, že sadnete na lep podvodníkovi alebo špekulantovi. Prinášame vám preto 5 tipov, ako si vybrať remeselníka a neoľutovať. 

Vyžiadajte si viacero ponúk

Prvý krok pri výbere kvalitného remeselníka záleží predovšetkým od vás. Mali by ste mať totiž presne určené, čo požadujete, v akom rozsahu, aký je váš rozpočet a tiež, koľko by to celé malo trvať. Dôsledne si preto spíšte svoje kritériá, čo najpresnejšie sformulujte svoj dopyt a oslovte aspoň niekoľko dodávateľov. Neurobte chybu, že sa rozhodnete na základe jednej jedinej ponuky, aj keď pôjde o jednoduchší úkon, ako napríklad umývanie okien Bratislava, dajte si tú námahu a spravte si vlastné „výberové konanie“. Možno vás prekvapí, ako veľmi sa aj v rámci jedného regiónu môžu líšiť ceny jednotlivých dodávateľov. 

Pýtajte sa na referencie

Dobrý remeselník sa rád pochváli svojimi skúsenosťami aj sám a určite je devízou, ak má toho za sebou čo najviac. Relevantné skúsenosti dodáva nielen práca na lešení v zahraničí a absolvovanie dodatočných kurzov, ale aj vlastná túžba napredovať a odvádzať prácu na tej najvyššej úrovni. Ako si však o remeselníkovi vytvoriť objektívnejší obraz? 

Veľkým pomocníkom sú v tomto smere internetové vyhľadávače, vďaka ktorým si každého remeselníka môžete preveriť doslova na pár kliknutí. Ak uvidíte, že má podozrivo veľa negatívnych recenzií, môže to byť dôvod na to, porozhliadnuť sa inde. Na druhej strane, ani zopár neutrálnych či negatívnych hodnotení ešte nutne nemusí znamenať, že ide o fušera, takže akékoľvek hodnotenia berte s rezervou.

Dobrou taktikou môže byť, ak sa opýtate známych, prípade niekoho, o kom viete, že služby remeselníkov často využíva. Pri svojich otázkach sa zamerajte nielen na samotnú kvalitu vykonanej práce či celkovú cenu, ale aj na prístup a dodržiavanie termínov. 

citanie referencii na remeselnikov

Trvajte na spísaní zmluvy

Pri menších zákazkách, prípadne zákazkách, ktoré sa realizujú krátko po objednaní, ako je napríklad lokalizácia uniku vody cena to môžete risknúť aj bez zmluvy. Pri väčších zákazkách už ale trvajte na jej spísaní. V rámci nej by ste mali mať presne upravený rozsah jednotlivých prác, aspoň približne určená ich cena, ich harmonogram a taktiež sankcie pre prípad nedodržania toho, čo bolo dohodnuté. Najmä pri väčších a drahších zákazkách sa nespoliehajte na sľuby a dobré slovo. 

Nevyberajte si len podľa ceny

Kto by nechcel ušetriť? Nezabúdajte však, že to najlacnejšie takým v konečnom dôsledku ani nemusí byť. Pri výbere preto nezohľadňujte iba cenu, ale aj celý rozsah služieb, referencie a ďalšie skúsenosti konkrétneho majstra. Lacnejší síce nemusí byť nevyhnutne zlý, no ak je niekto nápadne najlacnejší a ešte má aj množstvo voľných termínov, bude to mať určite svoj dôvod. Neznamená to však, že hneď by ste si mali vybrať toho najdrahšieho majstra s tým, že určite budete spokojní, ani uprednostnenie ponuky s najvyššou cenou totiž nemusí byť zárukou kvalitne odvedenej práce. 

Nechajte si poradiť a nenechajte si sľubovať nemožné

Sú remeselníci, ktorí vám nasľubujú aj nemožné len kvôli tomu, aby získali novú zákazku. Prípadne aj takí, ktorí budú dokonca súhlasiť s nesprávnym postupom len preto, aby vám vyhoveli. Mnohé stavebné činnosti, ako povedzme aj nová drevená terasa Zemmco na leto, si vyžadujú určitý čas a niektoré procesy nie je možno urýchliť. Nezabúdajte, že kvalitný remeselník ale nebude mať problém s tým, aby skorigoval vaše očakávania podľa svojich skúseností a sľúbil iba to, čo skutočne bude v jeho silách. 

podpis zmluvy o dielo

Foto: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728226x
Priemerná čítanosť článkov: 1398x

Autor blogu