Založ si blog

Praktické tipy, ako si nastaviť cenu za svoje služby v začiatkoch podnikania

Chcete si popri rodičovskej dovolenke trochu privyrobiť a rozhodli ste sa rozbehnúť malé podnikanie? Veľa začínajúcich naráža na problém, koľko by si za svoje služby či prípadne výrobky mali vypýtať. Jednoducho, aby to nebolo príliš veľa a zároveň, aby ani príliš málo. Nastaviť cenu nie je často jednoduché, no tieto tipy vám určite pomôžu. 

ceny za sluzby

Založenie živnosti, tvorba webu či inzerátov a napokon aj online fakturácia sú dnes záležitosťami, ktoré vybavíte celkom jednoducho. Problém neraz nastáva s tým, akú sumu do cenníka, prípadne neskôr do faktúry napísať. Pristupovať k tvorbe ceny sa dá rôzne a niektorí si ju jednoducho určia podľa konkurencie, alebo iba tak, odhadom. Dá sa však cenotvorba poňať aj trochu sofistikovanejšie? 

Postrážte si všetky náklady

Základnou stratégiou je nastavenie ceny podľa nákladov. Sem si potrebujete započítať vybavenie, ktoré na prácu potrebujete, materiál, amortizáciu techniky a prípadne aj nájom či akékoľvek ďalšie náklady, ktoré vám v súvislosti s výkonom činnosti vzniknú. 

Počítajte aj so stratou času

Je pochopiteľné, že nemôžete pracovať iba na pokrytie nákladov, ale potrebujete tiež zohľadniť aj čas, ktorý poskytovaním služby či výrobou produktov strávite. K tomu ešte potrebujete pripočítať aj primeraný zisk, ktorý potom môžete použiť buď na rozširovanie svojho podnikania alebo tvorbu rezervy na horšie časy. 

naklady a zisk

Nezabudnite na dane a odvody

Treba si tiež uvedomiť fakturovaná suma vám nepoputuje rovno „do vrecka“. V súvislosti s podnikaním máte aj daňové a odvodové povinnosti. Na tie teda pri tvorbe cien určite nezabúdajte. 


Obrázky: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728358x
Priemerná čítanosť článkov: 1398x

Autor blogu