Založ si blog

Sporenie pre deti môže mať rôzne podoby: poznáte tieto?

Prvé mesiace po narodení bábätka riešite prakticky dokola to isté a zrejme vám ani nenapadne, že by ste mali pre svojho potomka začať niečo sporiť bokom a prinajlepšom aj niečo investovať. Je to úplne prirodzené a nemusíte si nič vyčítať, ak počas prvých mesiacov života vášho bábätka na peniaze či nejaké investovanie ani nemyslíte. Na budúcnosť sa však určite oplatí myslieť, a to aj s ohľadom na financie. Bližšie sa pozrieme na tri konkrétne možnosti a ich výhody či nevýhody. 

Vedieť nakladať s financiami nie je samozrejmosťou

deti setrenie penazi
zdroj: elements.envato.com

Mnohí ľudia až donedávna nevedeli, čo je to inflácia a ako negatívne vplýva na ich úspory. Až keď sa všetko začalo zdražovať a nárast cien už počítame dvojcifernými číslami sa naplno ukazuje, aká dôležitá je finančná gramotnosť. Hoci také poradenstvo pri účtovníctve pre firmy je úplne bežnou a často využívanou službou, mnohé rodiny majú k svojim financiám stále celkom laxný prístup a pritom hospodárenie domácnosti sa od hospodárenia firmy až natoľko neodlišuje. Kam týmto smerujeme? Jednoznačne k tomu, že k svojim vlastným úsporám, ale aj úsporám vašich detí treba pristupovať zodpovedne. 

Ako sporiť deťom na budúcnosť

Skôr či neskôr vám určite napadne, ako by ste svojim deťom, resp. dieťaťu mohli niečo ušetriť na budúcnosť. Možno sa stane aj to, že na takéto sporenie vám budú chcieť prispievať starí rodičia, prípadne iní príbuzní, ktorí vás touto formou budú chcieť podporiť. Keďže na peniaze, ktoré budete pre svoje dieťa odkladať, nebudete siahať, oplatí sa zvážiť všetky možnosti ich zhodnotenia. Dôvodom je najmä inflácia. Tá totiž počas rokov sporenia bude z hodnoty úspor pre vaše dieťa postupne odhrýzať a práve preto netreba zabúdať na stabilné zhodnotenie. Skôr ako si dohodnete cez online rezervačný systém schôdzku s investičným poradcom, prečítajte si, aké tri možnosti vo všeobecnosti máte. 

setrenie penazi deti
zdroj: elements.envato.com

Bežný účet v banke

Prvým a najjednoduchším riešením je založenie bežného účtu v banke, na ktorý budete pravidelne posielať peniaze a sporiť pre svoje dieťa. V súčasnosti nie je ničím výnimočným mať účet úplne bez poplatkov, čo je jednoznačne výhoda. Zásadnou nevýhodou tohto spôsobu sporenia je to, že peniaze sa vám nijak neúročia a teda vplyvom inflácie postupne strácajú na hodnote. Myslite na to, že ak pre svoje dieťa odložíte dnes bokom povedzme 5 000 eur, o 20 rokov môžu mať tieto úspory hodnotu polovičnú. Bežný účet v banke vaše úspory pred poklesom hodnoty jednoducho neochráni. 

Sporenie spojené s investíciami

Každé investovanie sa pochopiteľne spája s určitým rizikom straty, no ak k nemu budete pristupovať zodpovedne, riziko je len veľmi malé. Neznamená to však, že by ste museli hneď začať študovať, ako správne investovať. Vhodným riešením môže byť aj tzv. investičné sporenie, ktoré ocenia všetci, ktorí nechcú podstupovať príliš veľké riziko straty, no zároveň ich láka možnosť zaujímavého zhodnotenia úspor. 

investicne sporenie
zdroj: elements.envato.com

Drahé kovy a komodity

Hovorí sa, že zlato je istota v neistých časoch. Sporiť svojmu potomkovi totiž nemusíte nutne iba v peniazoch, ale napríklad aj v drahých kovoch alebo komoditách. Neznamená to však, že by ste museli vymýšľať skrýšu pre zlaté tehličky. Drahé kovy a komodity môžete nakúpiť prostredníctvom indexov, ktoré kopírujú vývoj ich cien. Pozor si však dajte na poplatky, podmienky a myslite tiež na to, že hoci napríklad komodity v súčasnosti rastú, nemusí to tak byť aj v dlhšom časovom horizonte. Premýšľať nad zhodnotením úspor vašich detí sa však jednoznačne oplatí! 


Zdroj obrázkov: elements.envato.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

vláda, rokovanie, saková, fico

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728962x
Priemerná čítanosť článkov: 1399x

Autor blogu