Založ si blog

Patagonia na vrchole

Aké sú kritériá, na základe ktorých môžeme o firme povedať, že je úspešná? V divokých deväťdesiatych, to obzvlášť v našich končinách, bolo farebné sačko, superdrahé auto a obrovský dom majiteľa firmy. Ale v 21.storočí, a v krajinách, kde má súkromný biznis oveľa dlhšiu tradíciu, sú v hre úplne iné ukazovatele. Viac ako len o ekonomický úspech ide o reputáciu. Keď si predstavíte prosperujúcu firmu akou Patagonia nepochybne je, môžete si tipnúť, čím sa robí dobré meno v digitálnych časoch klimatickej krízy. 

Outside Business Journal zverejnil nový prieskum spoločnosti Axios, ktorý hodnotí reputáciu amerických spoločností podľa skóre v nasledovných siedmych kategóriách: afinita, etika, rast, produkty/služby, občianstvo, vízia a kultúra. Na základe dát získaných od 42 935 respondentov Patagonia v rebríčkoch spotrebiteľov porazila 99 ďalších popredných amerických spoločností.

we are in business to save out home planet
„We’re in business to save our home planet“

Patagonia sa tak stala najdôveryhodnejšou americkou spoločnosťou roka 2021

Firmy, ktoré sa angažujú v oblasti spoločenskej zodpovednosti, sú medzi spotrebiteľmi horúcim trendom. Jediný rozdiel medzi nimi a Patagoniou je v tom, že Patagonia sa o to snaží úplne od začiatku, dávno predtým, než to bolo cool, čiže vlastne hot. Preto ani nepovažovali za potrebné tieto správy nejako komentovať.

Patagonia vyrába ikonické fleecové mikiny, páperky, batohy a Baggies. Ale jej najcharakteristickejším produktom je neúctivá, nekonvenčná a jedinečná kultúra. Príklad? Príručka pre zamestnancov sa volá „Let My People Go Surfing“(máme v obchode!), ich najznámejší reklamný slogan hovorí „Nekupujte túto bundu“ a k tomu si dali trvalý záväzok poskytovať 1% tržieb environmentálnym skupinám. Zakladateľ Yvon Chouinard sa rozhodol vybudovať spoločnosť, ktorej hlavným záujmom bola starostlivosť o zamestnancov, zákazníkov  a predovšetkým o planétu. Nie je to klasický obchodný model, ale Patagonia každoročne zarobí zhruba 1 miliardu dolárov a má 3 000 zamestnancov po celom svete.

Nerušene pokračujú sebe vlastným štýlom vo svojej agende, ktorá je fakt širokospektrálna a pritom s jediným jasným cieľom zhutneným v ich mission statemente: „ we’re in business to save our home planet“. Lebo nebude žiadny biznis, keď si zničíme planétu. 

patagonia podporuje enviromentalne aktivity
1 % z tržieb na podporu environmentálnych aktivít

Zdroj obrázkov: wilderoben.com

Prečo je prenájom fotoštúdia pre fotografov nevyhnutný?

28.03.2024

Ako fotografi neustále hľadáme nové spôsoby, ako posúvať hranice našej kreativity a zachytávať momenty, ktoré u zákazníkov vyvolajú odozvu. Hoci má fotografovanie v exteriéri svoje čaro, kontrolované prostredie profesionálneho fotoštúdia má v sebe niečo jedinečne podmanivé. Ak ste o tom ešte neuvažovali, tu je dôvod, prečo by prenájom fotoštúdia mohol zmeniť vašu [...]

6 prírodných spôsobov bielenia zubov

27.03.2024

Ľudia každoročne minú veľké sumy peňazí na liečbu zubného kazu a bielenie zubov. Aké by mohlo byť alternatívne riešenie? Používanie prírodných produktov a spôsobov na bielenie zubov je tou správnou cestou. Tu je šesť spôsobov, ako si môžete vybieliť zuby bez použitia akýchkoľvek škodlivých chemikálií: Pravidelne si čistite zuby Hneď si to vyjasníme, [...]

Dokáže vás (ne)prekvapiť cesta na letisko? Vyskúšajte taxi Vienna Bratislava

26.03.2024

Jarná dovolenka v exotike alebo medzinárodný kongres letecky? Vaše nové dobrodružstvo aj zbieranie podnetných informácií začne v komfortnom a spoľahlivom taxi Vienna Bratislava. Rezervujte si online transferovú taxi službu, ktorá vás odvezie z Bratislavy (letisko alebo centrum mesta) do Viedne (letisko alebo centrum mesta) bezpečne a načas. A prečo práve oni?

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 516
Celková čítanosť: 710787x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu