Založ si blog

Záleží vám na hygiene? Toto sú tie najšpinavšie miesta na toaletách!

Patríte medzi tých, ktorým nie je ľahostajná hygiena a striasa vás pri pocite, že by ste si nemali kde umyť a vysušiť ruky? Nie ste rozhodne sami. V tomto smere ale môže byť návšteva verejne prístupných toaliet hotovým strašiakom. Zamerali sme sa na miesta, ktoré patria v prípade verejne prístupných toaliet medzi tie najznečistenejšie. 

Dodržiavanie hygienických návykov má jednoznačne zmysel, a to najmä ak hovoríme o hrozbe šírenia rôznych patogénov. Rôznym bacilom sú vystavené najmä naše ruky. Na to, aby ste sa nakazili stačí niekedy len drobné pozabudnutie, kedy si špinavými rukami pretriete oči alebo ústa. Kým doma máte nad čistotou vašej kúpeľne a záchoda priamu kontrolu, v prípade rôznych služieb a verejnosti prístupných miest to neplatí. Zíde sa preto vedieť, čoho by ste sa radšej na verejne prístupnej toalete nemali chytať. 

verejna toaleta
zdroj: pixabay.com

Najznečistenejšie miesto na toalete vás možno prekvapí

Hygienická úroveň na verejne prístupných toaletách je veľmi rôzna. Závisí nielen od kvality vyhotovenia a jednotlivých riešeniach, ale aj pravidelnej údržby a kontroly zo strany personálu. Najznečistenejším miestam na toaletách sa aj vo svete venovalo viacero výskumov a výsledky sú celkom prekvapivé. Medzi najznečistenejšie miesta totiž zďaleka nepatrí záchodová doska, ale dávkovače toaletného papiera, kľučky a ďalšie predmety, ktorých sa návštevníci toalety dotýkajú rukami. A tie sú, ako zrejme už tušíte, väčšinou znečistené. 

Kľučky a vodovodné batérie

Moderné verejné toalety sú dnes riešené tak, aby ste sa nemuseli ničoho dotýkať. Riešením sú v tomto smere splachovače a vodovodné batérie so senzorom. Ešte lepším riešením je, ak sa dvere od toaliet automaticky otvárajú a zatvárajú čím je eliminovaná potreba dotýkať sa kľučky. Ak teda absolvujete návštevu verejnej toalety takpovediac bez dotyku, vašim rukám nebude hroziť kontaminácia. Ak máte „šťastie“ na sociálne zariadenia so zastaralým vybavením, pokúste sa vyhnúť dotyku kľučky pri otváraní dverí a po poriadnom umytí rúk sa už ničoho nedotýkajte. Najviac baktérií totiž okupuje práve dotykové plochy na zásobníkoch, kľučkách či vodovodných batériách. 

verejna toaleta
zdroj: pixabay.com

Používať radšej papierové utierky alebo sušiče rúk?

Pre mnohých ľudí, ale aj prevádzkovateľov toaliet je častou dilemou či uprednostniť papierové utierky na ruky alebo radšej sušiče rúk. Ak by sme sa na túto problematiku pozreli z pohľadu hygieny, kvalitné sušiče rúk s filtrom sú overeným a spoľahlivým riešením. Okrem toho, sú aj rýchle, výkonné a ruky usušia doslova v priebehu niekoľkých sekúnd. Sušiče rúk rovnako vyhrávajú aj z pohľadu ekológie a prevádzkových nákladov. Zásobníky na papierové utierky si vyžadujú pravidelné dopĺňanie a tiež hrozí, že návštevníci toaliet nimi budú plytvať a spôsobovať neporiadok. 

Mimochodom, menšie sušiče rúk si začínajú svoje uplatnenie pomaly nachádzať aj na pracoviskách a dokonca aj v domácnostiach. Sú to totiž práve uteráky, ktoré sú vhodným prostredím pre rozmnožovanie rôznych mikroorganizmov. Ak uterák používa viac ako jedna osoba, baktérie z nesprávne umytých rúk sa veľmi ľahko rozšíria aj medzi ostatných. S použitím sušiča si zároveň ušetríte prácu s praním uterákov na ruky.

Sušiče rúk aj do firiem

Ako sme už vyššie naznačili, sušiče rúk si stále častejšie nachádzajú uplatnenie aj vo firmách, kde je hygiena prioritou. Nehovoríme pritom iba o zdravotníckych zariadeniach, ale o mnohých iných službách. Napríklad aj taký pneuservis Bratislava Dúbravka, kde je kľúčovou záležitosťou nielen šikovnosť zamestnancov, ale aj dodržiavanie vysokej úrovne hygieny napriek mnohým nástrahám znečistenia vyplývajúcich z povahy prevádzky pneuservisu. 

Sušiče rúk teda predstavujú jedno z riešení, ktorým sa vyhnete kontaktu s jedným z najviac znečistených miest na toaletách. Zistite viac o všetkých možnostiach využitia sušičov na ruky pre firmy a domácnosti. V kompletnej ponuke spoločnosti Ecostep nájdete všetko pre dosahovanie vysokej úrovne hygieny. 

sušič rúk ecostep
Sušič rúk ECOSTEP (zdroj: eshop.ecostep.sk)

Výhodné vrátenie daní zo zahraničia – keď rozhoduje cena

18.03.2024

Pracovali ste v zahraničí a chcete podať daňové priznanie v príslušnej krajine? Máte na výber viac spôsobov podania, viac poradenských spoločností, no rozhodnutie odkladáte? Určite hľadáte výhodné vrátenie daní zo zahraničia - s ohľadom na jednoduchosť, cenu za vybavenie a tiež maximalizáciu daňového preplatku. Radi vám s tým vyhovieme.

Práca v Nemecku a Freistellung – pre koho to platí?

05.03.2024

Stavebný sektor v Nemecku poskytuje mnoho zaujímavých príležitostí aj pre stavbárov zo Slovenska. Okrem možností príťažlivého zárobku však prináša aj nové povinnosti. Počuli ste už o Bauabzugsteuer a Freistellung? Aký je medzi nimi súvis a aká je Freistellung cena, pokiaľ to zanedbáte?

Ušetriť sa dá aj pri nižších príjmoch: ako na to?

01.03.2024

Častou námietkou, prečo niekto nič neušetrí je to, že ani nemá z čoho a šetrenie malých súm aj tak nemá príliš veľký význam. Treba ale dodať, že každý zodpovedný človek by mať ušetrené aspoň niečo a pravdou zostáva, že ušetriť sa dá aj vtedy, ak nemáte práve vysoký plat. Základom je dôsledná analýza a trénovanie vlastnej disciplíny. Ako vôbec [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 508
Celková čítanosť: 702746x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu