Založ si blog

Poznáte tieto moderné spôsoby stravovania a dôvody ich popularity?

Zdravie máme iba jedno a ak patríte medzi ľudí, ktorým na ňom naozaj záleží, mali by ste tomu prispôsobiť aj svoje stravovanie. Obsah jedálnička v skutočnosti zohráva veľmi dôležitú úlohu a čo je pozitívne, stále viac ľudí sa ho snaží zodpovedne zostaviť. Odklon od fast foodov, nezdravých a ťažkých jedál môže vášmu zdraviu len pomôcť. Viete, ktoré spôsoby stravovania patria aktuálne medzi najobľúbenejšie?

Ak vám nie je jedno čo jete, ide o zmenu vášho života. Konzumovať doslova všetko to, čo vám príde pod ruku a v neobmedzenom množstve je veľmi rýchlou cestou k mnohým zdravotným problémom. Samozrejme, nie každému bude vyhovovať to isté a preto si treba nájsť spôsob stravovania, ktorý budete vedieť udržať z dlhodobého hľadiska a pri ktorom sa nebudete musieť zvlášť obmedzovať.

Ak si „tú svoju“ cestu ideálneho stravovania ešte len hľadáte, nechajte sa inšpirovať niektorým z týchto spôsobov, ktoré sa aktuálne tešia veľkej obľube medzi stravníkmi všetkých vekových kategórií. Nezabudnite však, že zásadnú zmenu vášho jedálnička by ste vždy mali konzultovať s odborníkom.

Vegetariánstvo má dnes mnohé podoby

Vegetariánstvo nie je žiadnou novinkou a vo všeobecnosti môžeme za vegetariána označiť každého človeka, ktorý nekonzumuje mäso. Stále častejšie sa ale objavujú rôzne odnože vegetariánskeho smeru, ktoré tento štýl stravovania upravujú. Stretnúť sa tak môžete už aj s označeniami pescovegetarián či frutarián.

Ako už zrejme tušíte, pescovegetariáni síce nekonzumujú mäso, no v ich jedálničku nechýbajú ryby, morské plody a mäkkýše, čím vo svojej podstate ide o úpravu tradičného vegetariánstva. Oproti tomu, frutariáni majú jedálniček obmedzený zas o niečo viac, pretože nekonzumujú nič, čo by bolo podmienené zabitím zdroja, a teda hlavnou súčasťou jedálnička frutariánov je predovšetkým ovocie, zelenina alebo napríklad aj orechy.

Ak by ste sa teda rozhodli pre tento smer, podstatnú časť vašej stravy budú tvoriť najmä prírodné šťavy, ktoré sú cenným zdrojom vitamínov, vlákniny a ďalších nutrientov.

prírodné štavy
Brusnica – 100% šťava z brusníc EkoMedica SK 1l (zdroj: papabum.sk)

Ketogénne diéty

Počuli ste už o keto diéte? Nie je to tak dávno, čo si práve tento spôsob stravovania získal pozornosť mnohých ľudí túžiacich po lepšej postave. Jej hlavným princípom je držať telo dlhodobo v stave ketózy, kedy ľudské telo spaľuje tuky. Znie to celkom lákavo, že? Pri tomto stravovaní ide najmä o prísne dodržiavanie režimu, príjmu tekutín a veľký prísun zeleniny.

Táto proteínová diéta pozostáva z niekoľkých fáz a jej pochopenie bude možno pre vás zo začiatku celkom náročné. Ak sa chcete touto cestou naozaj vydať, skúste sa najprv poradiť s odborníkom, aby ste vedeli, že si váš režim správne nastavíte a vopred pripravené obaly na jedlo skutočne obsahujú všetko podľa keto plánu.

Stravovanie v paleo štýle

Paleo stravovanie ideovo vychádza zo stravy našich predkov z dávnych čias. Keď sa ešte ľudia živili lovom a zberom, ich životným podmienkam zodpovedalo aj samotné stravovanie. Samozrejme, dnešné paleo stravovanie nie je úplne rovnaké a je prispôsobené aktuálnej dobe. V každom prípade, paleo stravovanie sa vyznačuje vyšším príjmom tukov, no zároveň celkom výrazným obmedzením sacharidov.

Ak by ste sa chceli oddať paleo stravovaniu, vychutnať si môžete mäso, ryby, vajcia, ovocie a zeleninu z lokálnych zdrojov a napokon aj orechy. Naopak, odoprieť si budete musieť zemiaky, mlieko a mliečne produkty, alkohol a tiež sladkosti.

Jedálniček pre váš nový štýl stravovania si môžete skúsiť zostaviť sami, no odporúčali by sme aspoň poradiť sa s niekým, kto sa vyzná. Nesprávnym spôsobom stravovania si môžete totiž aj uškodiť. Vhodnou alternatívou môžu byť aj rôzne škatuľkové diéty, pri ktorých sa dnes myslí aj na rôzne stravovacie štýly. Jednoducho si objednáte a každý deň vás budú čakať pripravené obaly na jedlo s chutným obsahom. Nemusíte sa teda o nič starať, ani si zložito pripravovať.

zdravy zivotny styl
Zdroj: freepik.com

Výhodné vrátenie daní zo zahraničia – keď rozhoduje cena

18.03.2024

Pracovali ste v zahraničí a chcete podať daňové priznanie v príslušnej krajine? Máte na výber viac spôsobov podania, viac poradenských spoločností, no rozhodnutie odkladáte? Určite hľadáte výhodné vrátenie daní zo zahraničia - s ohľadom na jednoduchosť, cenu za vybavenie a tiež maximalizáciu daňového preplatku. Radi vám s tým vyhovieme.

Práca v Nemecku a Freistellung – pre koho to platí?

05.03.2024

Stavebný sektor v Nemecku poskytuje mnoho zaujímavých príležitostí aj pre stavbárov zo Slovenska. Okrem možností príťažlivého zárobku však prináša aj nové povinnosti. Počuli ste už o Bauabzugsteuer a Freistellung? Aký je medzi nimi súvis a aká je Freistellung cena, pokiaľ to zanedbáte?

Ušetriť sa dá aj pri nižších príjmoch: ako na to?

01.03.2024

Častou námietkou, prečo niekto nič neušetrí je to, že ani nemá z čoho a šetrenie malých súm aj tak nemá príliš veľký význam. Treba ale dodať, že každý zodpovedný človek by mať ušetrené aspoň niečo a pravdou zostáva, že ušetriť sa dá aj vtedy, ak nemáte práve vysoký plat. Základom je dôsledná analýza a trénovanie vlastnej disciplíny. Ako vôbec [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 508
Celková čítanosť: 702787x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu