Založ si blog

Čaká vás rekonštrukcia starého domu? Toto sú úskalia, ktoré vás môžu číhať!

Spôsoby nadobudnutia starého domu sú rôzne. Niekto starý dom zdedí, kým iný si ho kúpi doslova v polorozpadnutom stave s cieľom rozsiahlej rekonštrukcie podľa svojich predstáv. Nech už bude vaša cesta k starému domu akákoľvek, mali by ste si uvedomiť, že jeho rekonštrukcia je komplexným procesom, počas ktorého vás môžu čakať rôzne nepríjemné prekvapenia. Zamerali sme sa preto na veľmi časté úskalia rekonštrukcií starých domov, ktoré neradno podceňovať. 

Čím staršia stavba, tým horšie? 

Predstavy čerstvého majiteľa starého domu o ľahkom priebehu rekonštrukcie sa môžu ľahko rozplynúť už vo fáze plánovania. Nástrah, ktoré pri obnovovaní a prerábaní priestorov na vás môžu číhať je totiž veľa a mnohé z nich ani nemusíte na prvý pohľad rozpoznať. 

Navyše, všeobecné pravidlá v mnohých prípadoch tak celkom neplatia. Nedá sa totiž povedať, že čím je stavba staršia, tým bude jej stav horší a rekonštrukcia náročnejšia. Rovnako ako sa nedá povedať, že na rekonštrukciu bežného rodinného domu vám vystačia maximálne dva mesiace. Nič jednoduché nie je ani stanovenie presného rozpočtu rekonštrukcie, stavebného dozoru a zaistenie bezpečnosti, pri ktorej si svoje uplatnenie nájdu aj hydrofóbne sorbenty. V žiadnom prípade vás ale nechceme strašiť, je však dôležité upriamiť pozornosť na potenciálne nástrahy starých domov. 

Poddimenzované stavebné konštrukcie

Ak patríte medzi tých kreatívnejších, tak už pri letmom pohľade na starý dom sa vám môže v mysli vynárať jeden nápad za druhým. Čo však z toho, ak mnohé z nich nebudú vôbec realizovateľné z dôvodu poddimenzovaných konštrukcií? Problémom môže byť polorozpadnutý krov s nízkou nosnosťou či staré a nefunkčné rozvody. Kým sa teda k rekonštrukcii dostanete, čakať vás možno bude časovo a finančne náročné spevňovanie jednotlivých konštrukcií. Ak spevnenie nebude možné, pripravte sa na obmedzenia vo výbere stavebných riešení. Napríklad, oslabený krov unesie iba ľahkú plechovú krytinu, prípadne pre steny budú tým najlepším riešením ľahké plastové dvere

rekonstrukcia domu

Problémy so statikou

Pred väčšou rekonštrukciou starého domu by ste svoje plány mali konzultovať so statikom. Staršie stavby môžu doslova prekypovať rôznymi statickými poruchami, ktoré vôbec nemusí byť ľahké odhaliť. Bola by škoda, ak by nové steny už pár rokov po rekonštrukcii „zdobili“ trhliny. 

Zmeny prípojok a infraštruktúry

Miestna infraštruktúra a prípadná absencia nejakej prípojky môžu vaše plány poriadne skomplikovať. Stačí, že v minulosti dom z nejakého dôvodu nebol pripojený na rozvody a v súčasnosti je jeho pripojenie už spojené s nadmernou administratívou či neúmerne vysokými nákladmi. Odporúčame preto skontrolovať stav prípojok a ešte pred rekonštrukciou by mal stavbu a jej okolie vidieť plynár Bratislava, vodári či iní odborníci. 

Nevyhovujúca dispozícia

Zmena dispozície v starých domoch je nielenže finančne veľmi nákladná, ale neraz aj úplne nemožná, a to až do takej miery, že sa vám celý dom oplatí najskôr zbúrať. Problematické môžu byť najmä rôzne prístavby z minulosti, ktoré zďaleka nespĺňajú súčasné predpisy a rovnako otázna je aj ich kvalita. V tom lepšom prípade sa bude dať s dispozíciou pracovať a doslova do nej „vtesnať“ svoje nápady. 

Problémy so susedmi

Hoci by sa mohlo zdať, že rekonštrukcia starého domu a prípadné zmeny na pozemku sú výlučne vašou záležitosťou, nie je to celkom tak. Platí to najmä v prípade, ak má dom spoločné steny s okolitými domami, prípadne by ste zmenami na pozemku začali susedovi tieniť, alebo ho inak obmedzovali. Pamätajte na to, že v rámci korektných susedských vzťahov by ste mali o svojich zámeroch najbližších susedov informovať. V prípade spoločných stien by ste mali preveriť aj tie a v prípade odstraňovania porúch či zatepľovania tieto záležitosti spoločne riešiť. Vyhnite sa situácii, kedy by neochota susedov či nekorektné vzťahy napokon celú rekonštrukciu nespomalili alebo rovno nezastavili. 


Foto: elements.envato.com

Prečo je dobrý vodár kľúčom k úspešnej rekonštrukcii bytu

17.06.2024

Rekonštrukcia bytu a domu je vzrušujúca a stresujúca zároveň. Cesta k novej a modernejšej verzii vášho domova je častokrát ako strhujúce dobrodružstvo s množstvom prekážok. Jednou z dôležitých a prvotných častí sú vodoinštalačné práce. Práca vodára nie je len o oprave kvapkajúceho kohútika. Ako vám dobrý vodár uľahčí prestavbu vášho bytu?

Sloboda a efektivita v jednom: 5 tipov, ako optimalizovať prácu freelancera

16.06.2024

Veľa freelancerov si prácu na voľnej nohe vyberie kvôli slobode v rozhodovaní o projektoch, o pracovnom čase i kvôli flexibilite. No pri svojej každodennej práci ich čaká množstvo výziev. Pre úspešné zvládnutie pracovných povinností, rodinného života aj zábavy sa oplatí poznať tipy, ktoré vám v tom pomôžu.

Využite silu profesionálnej fotografie pre váš e-commerce úspech

31.05.2024

Stále máte názor, že profesionálne fotografie pre vašu webovú stránku sú vyhodené peniaze? Skúsenosti marketérov a mnohých firiem však považujú kvalitné fotografie za dôležitú časť prezentácie produktov, služieb, značky. Prečo sú profesionálne fotografie i vo svete atraktívnych selfie dôležité?

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Taraba: Slovensko v Rade EÚ presadilo svoje záujmy pri ochrane medveďov

17.06.2024 15:55

Taraba informoval, že Európska komisia uznala nový slovenský zákon o eliminácii medveďov za kompatibilný s európskou legislatívou.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Podvodníčka vydávajúca sa za vyšetrovateľku okradla seniora o 4300 eur

17.06.2024 15:03

Páchateľka mala podľa polície seniorovi zavolať s tým, že jeho dcéra spôsobila dopravnú nehodu.

Moskva / Lekár / Sanitka / Záchranka /

Desiatky ľudí v Moskve skončili v nemocnici. Otrávili sa šalátom z donáškovej služby

17.06.2024 14:11

U všetkých nakazených sa zistilo, že majú príznaky botulizmu.

Jozef Hanuska

Skutok preklasifikovali. Synovi smutne známeho vraha hrozí za brutálnu vraždu ženy doživotie

17.06.2024 13:50

Polícia v januári informovala o náleze tela ženy bez známok života v jednom z bytov v druhom bratislavskom okrese.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk www.krtkovanie-nitra24.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk www.a-servislipka.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 536
Celková čítanosť: 768794x
Priemerná čítanosť článkov: 1434x

Autor blogu