Založ si blog

Ako sa stať moderným účtovníkom a uľahčiť život sebe aj svojim klientom?

moderny uctovnik

Účtovníctvo je mnohými považované za konzervatívny odbor, ktorý si okrem iného vyžaduje aj plnú profesionálnu angažovanosť. Neplatí však, že by účtovníctvo bolo odolné voči akýmkoľvek zmenám. Práve naopak, bleskový pokrok technológií a k tomu aj nedávna celosvetová pandémia spolu s mnohými obmedzeniami urýchlila ochotu prijímať zmeny a vyjsť v ústrety využívaniu moderných technológií. Poradíme, ako sa stať moderným účtovníkom. 

Moderné technológie a automatizácia

Vedenie účtovníctva pre firmy si vyžaduje neustále sledovanie častých legislatívnych zmien, termínov a tiež komunikáciu so štátnymi orgánmi. Okrem toho je však jeho súčasťou aj celý rad rutinných a opakujúcich sa činností, pri ktorých môže byť každá chyba celkom drahá. Neustále napredujúce technológie a trend automatizácie opakujúcich sa účtovných úloh prinášajú do tohto segmentu obrovský potenciál najmä v ohľade eliminácie rizika omylov a časovej úspory. 

Základom výbavy moderného účtovníka je preto kvalitný softvér, ktorý vám umožní automatizáciu repetitívnych činností. Správne implementovaný softvér je potom zárukou rýchlej návratnosti nákladov, ktoré na automatizáciu úkonov súvisiacich s účtovníctvom vynaložíte a zároveň možnosťou, ako obslúžiť viac klientov, prípadne si užiť viac voľného času. 

Využívanie umelej inteligencie

umela inteligencia v uctovnictve

Vyzerá to tak, že umelá inteligencia bude mať zásadný vplyv nielen na to, ako budeme vyhľadávať informácie a pracovať s nimi, ale tiež na financie a účtovníctvo. Napokon, nebol by to ojedinelý prípad, kedy aj v relatívne konzervatívnom odvetví spôsobí používanie moderných technológií revolúciu. Typickým príkladom zo sveta hi-end audia je britská značka Harbeth, ktorej hlavným cieľom bolo využiť najmodernejšie audio technológie na zdokonalenie reproduktorov a ďalšej techniky pre profesionálne použitie. 

A ako teda môže umelú inteligenciu zapojiť do práce moderný účtovník? V súčasnosti je možné využiť ju napríklad na analýzu zmlúv, dodacích dokladov či faktúr, z ktorých dokáže umelá inteligencia vyextrahovať potrebné údaje a následne ich použiť napríklad pri zostavovaní výkazov. Čo to znamená v praxi? Opäť menej práce pre účtovníka, kedy musel prácne vyhľadávať relevantné údaje alebo ich prepisovať. 

Cloud a pokročilé nástroje na analýzu a prognózy

Cloudové účtovné riešenia by už dnes pre každého moderného účtovníka mali byť štandardom. Zložité zhromažďovanie dokladov otravuje klienta a uberá vám čas na prácu. Pôsobivým doplnkom vo výbave moderného účtovníka sú nástroje na tvorbu rozpočtov, plánovanie, analýzu dát a vizualizáciu. 

Výhodou je, že tieto riešenia je možné integrovať aj s ERP systémami a ďalším podnikovým softvérom, takže či už vaši klienti vymýšľajú chutné diétne polievky, alebo ide o medzinárodne pôsobiacu stavebnú firmu so stovkami dokladov mesačne, určite ocenia pridanú hodnotu k vašim účtovníckym službám. 

cloudove riesenia pre firmy

Foto: elements.envato.com

Výhodné vrátenie daní zo zahraničia – keď rozhoduje cena

18.03.2024

Pracovali ste v zahraničí a chcete podať daňové priznanie v príslušnej krajine? Máte na výber viac spôsobov podania, viac poradenských spoločností, no rozhodnutie odkladáte? Určite hľadáte výhodné vrátenie daní zo zahraničia - s ohľadom na jednoduchosť, cenu za vybavenie a tiež maximalizáciu daňového preplatku. Radi vám s tým vyhovieme.

Práca v Nemecku a Freistellung – pre koho to platí?

05.03.2024

Stavebný sektor v Nemecku poskytuje mnoho zaujímavých príležitostí aj pre stavbárov zo Slovenska. Okrem možností príťažlivého zárobku však prináša aj nové povinnosti. Počuli ste už o Bauabzugsteuer a Freistellung? Aký je medzi nimi súvis a aká je Freistellung cena, pokiaľ to zanedbáte?

Ušetriť sa dá aj pri nižších príjmoch: ako na to?

01.03.2024

Častou námietkou, prečo niekto nič neušetrí je to, že ani nemá z čoho a šetrenie malých súm aj tak nemá príliš veľký význam. Treba ale dodať, že každý zodpovedný človek by mať ušetrené aspoň niečo a pravdou zostáva, že ušetriť sa dá aj vtedy, ak nemáte práve vysoký plat. Základom je dôsledná analýza a trénovanie vlastnej disciplíny. Ako vôbec [...]

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 508
Celková čítanosť: 702875x
Priemerná čítanosť článkov: 1384x

Autor blogu