Tri časté chyby pri zostavovaní stavebného rozpočtu: ako sa im vyhnúť?

20. februára 2024, blogger, Dom a záhrada

Stavebníctvo vo všeobecnosti nie je jednoduchým segmentom a podlieha mnohým zmenám. Byť profesionálom a dodržať vždy dohody preto nemusí byť v očiach klienta práve jednoduché, a to aj pri tých najlepších úmysloch. Komplexnosť stavebníctva si napokon uvedomí každý, kto sa rozhodne už len zostaviť stavebný rozpočet. Pozreli sme sa na tri časté chyby pri rozpočtovaní a spôsoby, ako sa im vyhnúť. 

Súčasťou každého dobrého stavebného projektu by mal byť aj tzv. výkaz výmer, čím je presnejší a podrobnejší, tým lepšie. Už v tejto fáze môže byť chybou, ak existuje výkazov viac, resp. každý realizátor si spracuje vlastný, kvôli čomu vznikajú aj medzi cenovými ponukami značné odchýlky. Dôsledne vypracovaným výkazom výmer sa tak vyhnete mnohým chybám, no ani v prípade, že ho držíte v rukách ešte nemusíte mať vyhrané. V čom ešte spočívajú úskalia? 

Povrchná a nepresná analýza nákladov

Náklady na materiály, cena za stavebné práce, časové hľadisko a neočakávané problémy, môžu poľahky spraviť škrt cez rozpočet. Analýza by mala byť čo najpodrobnejšia, no zároveň pripúšťať rôzne varianty, ktoré môžu v jednotlivých fázach realizácie nastať. 

Ignorovanie rizík a nepredvídanie zmeny okolností

Snáď neexistuje stavebný projekt, ktorý by so sebou neniesol riziká. Každý stavebný rozpočet by mal preto počítať aj s rezervou a dodatočnými nákladmi, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku meškajúcich dodávok, nepriaznivého počasia či zmenách na trhu s materiálmi. 

stavebny rozpocet

Neochota a nemožnosť aktualizácie

Treba si uvedomiť, že stavebný rozpočet nie je „vytesaný do kameňa“ a už pri jeho príprave by sa malo počítať s prípadnými aktualizáciami. Určitá flexibilita je dôležitá ako pre investora, tak aj dodávateľov. 


Foto: elements.envato.com