Pracujete v Holandsku a vaše deti žijú na Slovensku? Stále máte nárok na prídavky na dieťa z Holandska

31. decembra 2023, blogger, Služby

Pokiaľ ste odišli za prácou do Holandska spolu s vašimi deťmi, prídavky na dieťa v Holandsku sú pre vás samozrejmosťou. Vedeli ste, že nárok na holandské rodinné prídavky máte, aj keď vaše deti zostali na Slovensku? Zverte vybavenie rodinných prídavkov z Holandska odborníkom zo Slovenska a máte o jednu starosť menej.

Prídavky na dieťa v Holandsku pre Slovákov

Základom pre podanie žiadosti o rodinné prídavky v Holandsku (takzvané Kinderbijslag) je, že oficiálne žijete a pracujete v Holandsku. Prípadne mimo Holandska, no vaším zamestnávateľom je holandská spoločnosť.

Zároveň máte zabezpečené sociálne a zdravotné poistenie, ktoré sa taktiež odvádza v krajine tulipánov.

Rodinné prídavky z Holandska na dieťa na Slovensku

Nárok na prídavky na dieťa v Holandsku má rodič na vlastné aj nevlastné deti, s ktorými žije v spoločnej domácnosti (teda aj na deti z predchádzajúcich vzťahov).

Prvým príkladom môže byť úplná rodina, kde o holandské prídavky žiada rodič, ktorý pracuje v Holandsku, pričom druhý rodič a dieťa sú na Slovensku.

Ďalším príkladom je situácia, keď rodičia žijú a pracujú v Holandsku a deti žijú na Slovensku. Tu sa o ne stará príbuzný, napríklad starý rodič. V tomto prípade podáva žiadosť o rodinné prídavky ten, s kým žije dieťa na Slovensku.

Žiadosť o prídavky na dieťa z Holandska môže dokonca podať aj rozvedená matka, ktorá žije s dieťaťom na Slovensku, pričom bývalý manžel žije a pracuje v Holandsku.

Ak je vaša životná situácia akákoľvek, poraďte sa s profesionálnymi konzultantmi a získajte benefit, na ktorý máte legálny nárok.

Vybavenie Kinderbijslag v spolupráci s expertmi

Prídavky na dieťa z Holandska schvaľuje a vypláca úrad Sociale Verzekeringsbank (skratkou SVB), ktorý posudzuje každý prípad individuálne. Ak si chcete proces vybavenia holandských prídavkov na dieťa zjednodušiť, obráťte sa na sociálno-ekonomickú poradenskú spoločnosť zo Slovenska.

Tip odborníkov: Okrem zaslania žiadosti a úspešného vybavenia sa oplatí s týmto úradom aktívne komunikovať. Všetky zmeny, ktoré vzniknú vo vašej rodine (ukončenie práce, zmena práce, sťahovanie), hláste SVB do 6 týždňov.

Okrem dobrej znalosti holandského sociálneho systému majú konzultanti veľa skúseností s rôznymi životnými situáciami svojich klientov, preto vám poradia skutočne odborne a profesionálne. Jednoducho tak, aby vám každý štvrťrok prišla na účet plná výška prídavkov na dieťa z Holandska.