Vytvorenie ideálneho fotoateliéru: na čo nezabudnúť

8. júna 2023, blogger, Kancelária a firma

Vybudovanie vlastného fotoateliéru môže byť z dlhodobého hľadiska úsporné. Je to dobrý spôsob, ako posunúť svoje služby na vyššiu úroveň. Či už plánujete fotografovať modelky, rodiny, produkty alebo jedlo, čítajte ďalej a dozviete sa viac o budovaní fotoštúdia. 

 1. Lokalita

Prvou a rozhodujúcou vecou pri budovaní fotoateliéru je rozhodnutie o mieste, kde ho zriadite. Postavíte ho na svojom pozemku, zriadite si ho v dome alebo si prenajmete iné priestory? Napríklad ak sú vašimi cieľovými klientmi rodiny, bolo by dobré vybrať si priestor, do ktorého sa zmestí hneď niekoľko ľudí. Ak robíte len produktové fotografie, bude vám stačiť oveľa menšia miestnosť. V prípade, že si chcete postaviť ateliér na dvore alebo vyhradiť si miestnosť v dome, poradia vám skúsení PLAAN architekti.

zdroj: elements.envato.com

2. Pozadia

Fotografické pozadia sú známe tým, že snímkam dodávajú kontextuálnu eleganciu. Môžu tiež pomôcť regulovať odrazy svetla a expozíciu. Ak chcete získať najlepšiu textúru, teplotu farieb a osvetlenie, ako pozadie môžete zvoliť kvety, mach alebo napodobeninu kameňa. 

3. Svetlo

Pri fotografovaní je veľmi dôležité nájsť správne osvetľovacie zariadenie. Ak ste produktový fotograf, pri fotografovaní šperkov, oblečenia či športových doplnkov je potrebné zachytiť každý detail. Poloha svetelného zdroja môže pomôcť vytvoriť svetlé a tmavé miesta, ktoré dodajú snímke hĺbku. Pri stavbe fotoateliéru myslite na to, že môžete využiť aj prirodzené svetlo.

4. Zariadenie interiéru

Myslite na to, že ak fotografujete ľudí, fotoateliér nie je priestorom len pre vás. Dbajte na to, aby sa vaši klienti cítili pohodlne, a aby na svojich fotkách vyzerali uvoľnene. Majte po ruke rekvizity ako kreslá, stoličky alebo iné predmety vhodné na vytvorenie pôsobivého záberu. 

Ak si ešte nechcete zariadiť svoje vlastné fotoštúdio, vyhľadajte zariadený fotoateliér na objednávku. Stačí ak do prehliadača zadáte napríklad „fotoateliér bratislava“ a vyberiete si jeden z výsledkov.