3 základné kroky pre vrátenie daní z Rakúska

6. júna 2023, blogger, Kancelária a firma
rakusko danove priznanie

Ako začať s vybavovaním vrátenia daní v Rakúsku? Stačí si zistiť priebežný nárok a podať rakúske daňové priznanie. Aby ste daňový preplatok z Rakúska vybavili úspešne, požiadajte o spoluprácu poradenskú spoločnosť. Jednoduchá cesta, ako si prilepšíte váš rodinný rozpočet.

1. Podajte rakúske daňové priznanie

Vrátenie daní z Rakúska je vlastne podanie rakúskeho daňového priznania, doplnenie potrebných dokumentov a uplatnenie si všetkých odpočítateľných položiek, na ktoré máte právny nárok.

Pokiaľ ste pracovali v Rakúsku v období medzi rokmi 2018 až 2022, stále tak môžete urobiť. Na začiatok si prepočítajte predbežnú výšku preplatku pomocou online kalkulačky, ktorú vám poskytne poradenská spoločnosť zdarma.

Rakúske daňové priznanie môžete podať sami alebo prostredníctvom vášho účtovníka. Určite sa vám oplatí osloviť poradenskú spoločnosť, ako napríklad TJ-Legal. Majú totižto niekoľkoročné skúsenosti a poznajú daňový systém v Rakúsku.

Hneď vás upozornia i na to, že pri žiadaní nároku na vrátenie daní z Rakúska musíte mať podané slovenské daňové priznanie.

2. Doložte potrebné dokumenty

Keď podávate rakúske daňové priznanie, potrebujete k nemu doložiť nevyhnutné prílohy.

Prvým dokumentom je potvrdenie o zdaniteľných príjmoch (u nás ho poznáte ako ročné zúčtovanie, v Rakúsku ako Lohnzettel). Ak ste pracovali v Rakúsku pre viacerých zamestnávateľov v danom roku, tak od všetkých.

Ďalšou súčasťou žiadosti o vrátenie daní z Rakúska je v mnohých prípadoch formulár E9 (známy aj ako formulár EU/EWR alebo EU/EER). Na tomto formulári vám slovenský daňový úrad potvrdí vaše príjmy zo Slovenska, aj keď boli nulové.

Pokiaľ vám niektoré dokumenty chýbajú, odborný konzultant vám ich za poplatok vyžiada.

danove priznanie rakusko

3. Spolupracujte s odborným poradcom

Výšku daňového preplatku z Rakúska ovplyvňujú i výdavky a náklady, ktoré ste počas práce v Rakúsku mali. Práve rozmanitosť a správne uplatnené odpočítateľné položky môžu zamiešať karty a ovplyvniť výslednú sumu vrátených daní.

Profesionáli z poradenskej spoločnosti neustále sledujú zmeny a možnosti rakúskeho daňového systému. Tak vám pomôžu s uvedením všetkých odpočítateľných položiek, na ktoré máte legálny nárok.

Dôležité je, že k týmto príjmom a výdavkom musíte mať doklady, preto si ich nachystajte dopredu.

Vybavenie vrátenia daní z Rakúska trvá v priemere 16 týždňov. Začnite hneď. Čím skôr ho podáte, tým skôr máte peniaze na účte. Hladký priebeh vám zaručí spolupráca s odbornou poradenskou spoločnosťou.


Foto: elements.envato.com