Plánujete stavať rodinný dom na malom pozemku? Toto vezmite do úvahy!

26. decembra 2022, blogger, Dom a záhrada
projekt domu

Aktuálnu ponuku stavebných pozemkov nemožno v mnohých lokalitách považovať za ideálnu a ani veľkorysú. Samotný výber je tak často vecou mnohých kompromisov, a to či už hovoríme o rozlohe pozemku alebo jeho dispozícii. Na druhej strane, aj na relatívne skromnom pozemku môže vyrásť plnohodnotný rodinný dom, v ktorom nebudete mať núdzu o miesto. Skôr ako sa však definitívne rozhodnete pre menší pozemok, mali by ste zvážiť viacero faktorov. 

Nájsť alebo postaviť si vlastný dom niekde kúsok za mestom napĺňa u čoraz väčšieho počtu ľudí predstavy o ideálnom bývaní. Stiesnený byt, hoci aj niekde v centre mesta, nemusí byť práve ideálny najmä pre mladé rodiny s deťmi. Zvýšený záujem o rodinné domy v prímestských oblastiach však spôsobil, že pri tomto type nehnuteľností rástli ceny v uplynulom období snáď najviac. Nájsť schopný pozemok s dostatočnou rozlohou a ešte k tomu za „rozumné peniaze“ v prímestských oblastiach tak môže byť celkom problém. Zaujímavé tak môžu byť aj pozemky, ktoré príliš veľa miesta neponúkajú. Stavba na priestorovo skromnejšom pozemku si vyžaduje trochu iný prístup a tiež zvýšenú opatrnosť.

Zistite si, ako je to v konkrétnej obci

Keď si už vyhliadnete pozemok a absolvujete aj prvú obhliadku, je najvyšší čas oboznámiť sa s vyhláškou danej obce stanovujúcou, akú plochu pozemku môžete v konkrétnom prípade zastavať, a či je možné v danej lokalite postaviť poschodový dom, alebo aspoň dom s podkrovím. Na malých pozemkoch sa totiž oplatí stavať predovšetkým „do výšky“, no musíte vedieť, čo je ešte akceptovateľné. V niektorých lokalitách môže byť dokonca problém postaviť čokoľvek vyššie, ako je bežný bungalov. 

stavebne povolenie

Popri vyhláške si samozrejme ustriehnite aj ostatné záležitosti, akými sú inžinierske siete či stav potrubí, aby ste nemuseli často využívať služby ako nonstop krtkovanie Pezinok či kvôli rozsiahlej oprave potrubia realizovať výkopové práce. 

Maximálny úžitok na minimálnej ploche

Pri výbere pozemku by ste už mali presne vedieť, čo od rodinného domu očakávate. Využiť totiž maximum úžitkovej plochy pri priestorovo obmedzenom pozemku môže byť veľkou výzvou, skúsený architekt by si však ani s takýmto návrhom nemal mať problém poradiť. Pri niektorých prvkoch však budete musieť urobiť kompromis. Napríklad, rodinné moderné bazény si spravidla vyžadujú dostatok priestoru, čo ale neznamená, že vás neuspokojí menší štvorcový bazén s plochou pod 15 m2

Šikovný projektant dokáže s priestorom čarovať

Trend malých pozemkov pochopiteľne zachytili aj projektanti a podobné typy domov nájdete aj v ponukách na kľúč. Navyše, tomuto trendu nahrávajú aj moderné stavebné materiály, vďaka ktorým je možné použiť napríklad tekute izolacie a ušetriť cenné centimetre na hrúbke obvodových stien. Hoci teda aj na malom pozemku, nechať za sebou ruch veľkomesta a užívať si na malej záhradke či podkrovnej miestnosti má pre mnohých svoje čaro. 

projektovanie domu

Foto: elements.envato.com