Toto sú dôvody, pre ktoré sa oplatí zvážiť investíciu do ekodlažby

19. decembra 2022, blogger, Dom a záhrada
dlazba

V prípade, že vás na jar čaká pokládka zámkovej dlažby a už dnes prechádzate ponukami jednotlivých predajcov, zrejme ste už narazili na tzv. ekologickú dlažbu. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide iba o využitie trendy názvu, nie je to tak. Ekologické dlažby majú pri spevňovaní terénu svoj zásadný význam a prinášajú viacero výhod, o ktorých sa určite oplatí vedieť. 

Ekologická dlažba, označovaná často aj ako vegetačná dlažba vám môže perfektne poslúžiť pri zušľachťovaní okolia rodinných domov, parkovísk či ďalších miest mestskej zástavby. Rovnako ako napríklad automatické pohony brán s pohodlným ovládaním, tak aj ekologická dlažba si získava priazeň ľudí, ktorí majú radi nielen estetické, ale aj funkčné riešenia. Samotný spevnený priestor totiž nemusí nutne tvoriť iba sivá súvislá plocha, ktorá sa počas horúcich letných dní stane neznesiteľne horúcou. Ekodlažba je alternatívou, ktorou pomôžete aj životnému prostrediu. 

Ideálne riešenie spevnenej a zároveň zatrávnenej plochy 

V zásade je možné rozlišovať dva druhy ekologickej dlažby. Prvý typ spoznáte podľa väčších škár v rámci celej položenej plochy. Práve tie totiž zabezpečujú lepšie odvádzanie vody. Za ekodlažbu je pritom možné považovať aj zatrávňovacie tvárnice, ktoré disponujú drenážnymi otvormi. Týmto spôsobom zas ľahko vytvoríte spevnenú plochu citlivo vsadenú do okolitého prostredia.  

Odľahčenie kanalizácie

Prípojky vody a kanalizácia si zaslúžia vašu pozornosť nielen pri projektovaní stavby, ale často aj pri rozsiahlejšej rekonštrukcii. V prípade, že kanalizácia je poddimenzovaná, možným riešením ako zlepšiť situáciu je práve použitie ekologickej dlažby. 

dlazba do zahrady

Zníženie rizika záplav a erózie

Veľa nepriepustných plôch koncentrovaných na určitom mieste dokáže zásadne zvýšiť riziko vzniku lokálnych záplav z dôvodu, že zrážková voda nemá kam odtiecť. Škáry ekologickej dlažby sú navrhnuté tak, aby cez ne dokázalo pretiecť omnoho viac vody ako v prípade bežnej dlažby, čím sa vyššie uvedené riziká zásadne znižujú. 

Zlepšenie mikroklímy 

Veľké vybetónované plochy môžu v negatívnom slova zmysle ovplyvniť vnímanie určitého priestoru a rovnako nepomáhajú ani bezprostrednému okoliu. Ekologická dlažba aj v prípade väčších plôch dokáže zlepšiť mikroklímu a teplotné pomery v určitej lokalite. Tým, že zrážková voda je odvádzaná do svojho prirodzeného prostredia, kde následne dochádza k jej odparovaniu, tak podporou tohto prirodzeného procesu sa zlepšuje aj mikroklíma. 

mikroflora

Eko dlažba teda nie je iba nejakým „trendovým“ výstrelkom ale funkčným stavebným prvkom, ktorý je vhodný nielen k rodinným domom, ale aj na budovanie veľkých spevnených plôch. Práve pri zatrávnených parkoviskách, príjazdových cestách alebo rozľahlých pojazdových plochách naplno vyniknú všetky výhody tohto typu dlažby. Niet sa preto čo čudovať, že svoje uplatnenie si čoraz častejšie nachádza aj v rámci veľkých stavebných projektov. 


Foto: elements.envato.com