Ako sa najlepšie pripraviť na finančný audit

23. novembra 2022, blogger, Kancelária a firma
priprava na financny audit

Finančný audit môže byť stresujúcim obdobím pre každú firmu. Príprava a plánovanie však môžu pomôcť zabezpečiť hladký a úspešný priebeh. Audit je proces, pri ktorom sa skúmajú a overujú finančné záznamy spoločnosti s cieľom zabezpečiť ich presnosť a vernosť.

Kroky na zabezpečenie úspešného auditu zahŕňajú:

1. Plánovanie auditu

Plánovanie auditu môže zabrať veľa času. V závislosti od zložitosti finančných záznamov to môže byť niekoľko týždňov až mesiacov. Počas celého finančného roka by sa mali záznamy aktualizovať, čo môže znížiť čas prípravy

2. Dodržiavanie účtovných štandardov

Účtovné štandardy a právne a regulačné požiadavky sa každoročne aktualizujú. Preto je dôležité, aby sa váš finančný tím oboznámil s novinkami v účtovníctve, ktoré zaviedli regulačné orgány. Uistite sa, že finančný audit prebehne bez problémov.

3. Posudzujte organizačné zmeny

Ak bol audit spoločnosti vykonaný už predtým, mali by sa zohľadniť zmeny v jej finančnej situácii od posledného auditu. Podstatné zmeny môžu ovplyvniť proces auditu, napríklad nové investičné projekty alebo poskytnutá štátna podpora a granty.

financny audit

4. Poučte sa z minulosti

Preskúmajte poznámky a odporúčania z auditu z predchádzajúcich rokov. Zlepšite sa prispôsobením a zabezpečte, aby sa chyby z minulosti neopakovali.

5. Vypracujte časový plán

Preskúmajte zoznam požiadaviek od audítorov a prideľte každú položku schopnej a zodpovednej osobe. Určite si časový harmonogram a všetko radšej dokončite s predstihom.


Foto: elements.envato.com