Poznáte najčastejšie dôvody zanášania tepelných výmenníkov a potrubí?

21. augusta 2022, blogger, Priemysel a technika

Hovorí sa, že čo oči nevidia, to srdce nebolí. Toto príslovie neplatí iba o tajnostiach v láske či bežných životných situáciách, ale aj v priemyselnom prostredí. Znečistenie výmenníkov tepla, potrubia a iných zariadení zostáva pred zrakmi údržby často skryté, no o to viac dokáže prekvapiť práve v tú najnevhodnejšiu chvíľu a postarať sa o poriadne vysoké výdavky. Pozreli sme sa preto na dôvody, ktoré najčastejšie zapríčiňujú poruchy a slabú výkonnosť výmenníkov tepla a potrubí. 

Každý výmenník si vyžaduje čistenie

Hoci moderné výmenníky tepla sú relatívne bezúdržbové zariadenia, neznamená to, že by ste ich čistenie mali brať na ľahkú váhu. Hoci sa zvonku môže javiť všetko ako v najlepšom poriadku, vo vnútri výmenníka môže dochádzať k tvorbe hrubých nečistôt, ktoré síce pomaly, ale celkom isto spôsobia poruchu. Metódy sú rôzne, čistenie výmenníkov tepla by ale vždy malo prebiehať v presnom súlade s pokynmi výrobcu. Od toho aj závisí, či uprednostníte termický čistiaci proces, mechanické čistenie, chemické čistenie alebo čistenie tlakom. Spájkované doskové výmenníky je napríklad možné čistiť len chemicky. 

A čo zanášanie výmenníkov najčastejšie spôsobuje? Vždy závisí nielen od typu výmenníka ale aj pretekajúceho média. Najčastejším vinníkom tvorby usadenín je nízka kvalita vody vedúca k tvorbe vápenných usadenín. Ničím výnimočným ale nie sú ani železité usadeniny, a to najmä v prípadoch, kedy sa výmenníkom preteká upravená voda. Dodajme, že už pri prvých príznakoch tvorby usadenín, ako je nižšia účinnosť, treba začať konať. 

Čisté potrubné systémy vám ušetria nielen starosti, ale aj peniaze

Podobne ako pri výmenníkoch, aj pri štandardných potrubných systémoch treba pamätať na ich čistotu. Ich znečistenie najčastejšie spôsobuje hromadenie tukov, olejov, rôznych drobných nečistôt a následné formovanie hrubej prekážky. Problematické je ale aj kolísanie tlaku v systéme či nefunkčné spätné ventily. 

Následky pritom na seba nenechajú dlho čakať. Slabší prietok, zápach a hromadenie nečistôt sú situácie, ktoré sú nielenže nepríjemné, ale môžu spôsobiť havarijný stav a úplne ochromiť celú prevádzku. V takom prípade je každá hodina drahá a jediným riešením je profesionálne krtkovanie Malacky alebo bližšie, podľa vašej lokality. Pri vyhľadávaní odborníkov sa orientujte najmä na lokalitu, iba tak totiž môžete počítať s rýchlym zásahom. 


Foto: elements.envato.com