Máte už svoju bioklimatickú pergolu?

31. mája 2022, blogger, Dom a záhrada

Táto pergola je ideálna do každého počasia a to vďaka tomu, že využíva vlastnosti prírodných klimatických procesov ako je slnečné žiarenie, teplo zo slnka, prúdenie vzduchu, sneh, dážď či prudký vietor. Vďaka jej konštrukcii prináša výhody, ktoré iné typy pergol nemôžu ponúknuť. Od ostatných pergol ju ľahko rozlíšite pomocou vrchných naklápacích lamelov.

Tým, že vedia zmeniť polohu, naklopiť sa, môžu odraziť slnečné žiarenie alebo ochrániť pred dažďom či snehom. Najrozšírenejší typ je práve hliníková pergola a to vďaka jej vlastnostiam odolávať nepriazni počasia.

Vďaka nastaviteľným panelom môžete svoju terasu alebo záhradu využívať čo najlepšie počas celého roka.

Skôr ako sa rozhodnete pre tú správnu bioklimatickú pergolu, premyslite si, na čo ju chcete používať. Chcete, aby slúžila ako miesto na zábavu hostí? Súkromné útočisko? Alebo jednoducho miesto, kde si môžete užívať svoju záhradu? Keď viete, ako ju budete používať, môžete začať zužovať výber.

bioklimatická pergola woodgarden

Dôležitým faktorom, ktorý treba pri výbere pergoly zvážiť, je jej veľkosť. Mala by byť primeraná veľkosti vášho vonkajšieho priestoru a mala by byť schopná pohodlne pojať akýkoľvek nábytok alebo iné predmety, ktoré chcete umiestniť pod ňu. Ak sa chystáte pohostiť hostí, uistite sa, že je pod ňou dostatok miesta pre všetkých pohodlne sedieť.

Ďalšou vecou, ktorú treba mať na pamäti, sú použité materiály. Najobľúbenejšou voľbou je hliník vďaka svojej trvanlivosti a odolnosti voči poveternostným vplyvom. K dispozícii sú však aj drevené a hlinikové varianty. Ak chcete pergolu, ktorá sa ľahko udržiava, hľadajte pergolu z hliníka alebo PVC.

Pokiaľ ide o výber správnej pergoly od spoločnosti Woodgarden pre váš dom, je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí. Zvážením jej veľkosti, materiálu a účelu použitia môžete nájsť ideálnu možnosť, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám.

Vlastnosti bioklimatických pergol

Druhy lamelov pre bioklimatické pergoly

Máme tri rôzne druhy lamelov. Môžu byť pevné, ktoré sa nedajú polohovať a skôr slúžia len ako pastva pre oči. Ďalšie sú naklápacie, ktoré majú rozpätie 0 – 150 stupňov, čo umožňuje odraz priamych slnečných lúčov, ale aj vpustenie nepriameho svetla spolu s prirodzenou cirkuláciou. Vďaka tomu si ich vy už upravíte podľa toho ako potrebujete. 

V neposlednom rade su naklápacie s možnosťou odsunu, kedy viete lamely odsunúť na určenú stranu a otvoriť tak strešný priestor.

Jednoduché ovládanie bioklimatických pergol

Bioklimatické pergoly viete ovládať dvomi jednoduchými spôsobmi a nemusíte sa báť, že by ste to nezvládli. Prvý spôsob je manuálne, kedy sa použije kľuka a jej otáčaním si jednoducho nastavíte polohu ktorá Vám vyhovuje. Druhý spôsob je elektrické ovládanie, kedy sú lamely motorizované a ovládate ich pomocou diaľkového ovládača. Niektoré majú aj doplnkovú výbavu ako LED osvetlenie alebo infra ohrievač.

Najvyššie rady majú automatizovaný systém riadený čidlami, takže sa nemusíte báť katastrofy pri nečakanom snehu či daždi. Strecha sa sama zaklopí keď začne pršať.

Pri výbere bioklimatickej pergoly je dôležité zvážiť veľkosť, materiál a účel použitia. Zvážením týchto faktorov môžete nájsť dokonalú pergolu, ktorá bude vyhovovať vašim potrebám. Bioklimatické pergoly sú výhodné, pretože chránia pred poveternostnými vplyvmi, umožňujú vetranie a regulujú teplo. Môžu sa ovládať manuálne alebo elektronicky a sú vybavené celým radom funkcií.