Správny reporting ušetrí vašej firme nemalé peniaze a pomôže vám dosahovať lepšie výsledky

18. februára 2022, blogger, Kancelária a firma

Podávanie výkazov a rôznych hlásení nepatrí vo firmách medzi obľúbené činnosti. Ak sa však vykonáva správne a efektívne, pre firmu môže byť jedným z hnacích motorov a prostriedkom, ako sa posúvať vpred. Vysvetlíme vám, čo vám prinesie kvalitný reporting a nezabudneme pridať ani tipy, ako na to. 

Dostať sa v správny čas k potrebným a presným informáciám. Tak môžeme jednou vetou popísať, čo by malo byť základným cieľom kvalitného reportingu. Každé oddelenie vo firme, ako napríklad marketingové, obchodné, právne či finančné, totiž sleduje iné ukazovatele. Najmä vo väčších firmách preto často vznikajú problémy, kedy sú údaje nielenže rôzne získavané, ale naprieč oddeleniami aj rozdielne interpretované, čo neumožňuje v pravý čas prijímať tie správne rozhodnutia. 

reporty vo firme
zdroj: elements.envato.com

Orientujte sa na centralizáciu

Obyčajné vedenie účtovníctva nedostatky často neodhalí a keď už, tak až vtedy, keď je neskoro. Kvalitný reporting je preto spôsobom, ako sa dostať k dôležitým dátam čo najskôr a realizovať na ich základe rozhodnutia, ktoré firmu posunú vpred. Z tohto dôvodu je vhodné dáta centralizovať a ak ste doteraz žiadny vnútropodnikový systém nepoužívali, výborným začiatkom môže byť Flowii CRM systém

Dajte údajom jednotnú formu

Ako sme už spomenuli, každé oddelenie sa primárne venuje niečomu inému a k jednej problematike môžu mať rôzne oddelenia aj rozličné prístupy. Pre správnu interpretáciu je dôležité, aby ste mali údaje nielen pekne pohromade, ale aj v jednotnej, teda štandardizovanej podobe. 

firemne data
zdroj: elements.envato.com

Rýchlosť a dostupnosť údajov rozhoduje

Pozornosť sa v čoraz väčšej miere obracia na tzv. ad-hoc reporting. Ide o nastavenie a automatizáciu procesov, vďaka ktorým sa k dôležitým informáciám dostanete prakticky hneď. Veľmi užitočný je v tomto moderný ERP systém, aký nájdete napríklad na https://www.flowii.com/cz/. Dostať sa včas k tým správnym informáciám môže mať kľúčový význam nielen pre správne rozhodovanie, úsporu času ale taktiež pre ich efektívne zdieľanie v rámci firmy. 

Napokon, najmä vo väčších firmách je reporting veľmi náročnou disciplínou, ktorej zvládnutie si vyžaduje počiatočné nastavenie procesov a osvojenie si viacerých zásad. Vhodným odrazovým mostíkom je využitie profesionálnych reportingových služieb z https://www.crowe.com/sk.

zdielanie dolezitych udajov
zdroj: elements.envato.com