Založ si blog

Vyzbrojte sa na zimu: Ako pripraviť svoju stavbu na nízke teploty?

Teploty klesajú čoraz nižšie a nepotrvá dlho, kým sa minimálne v noci budú dostávať blízko k nule a do záporných hodnôt. Zimné obdobie pritom nepredstavuje záťaž len pre ľudí, ale aj stavby. Práve počas tuhej zimy sa naplno prejavia rôzne nedostatky, o ktorých ste počas príjemných letných dní možno ani len netušili. Ešte skôr ako udrú mrazy sa preto oplatí venovať pozornosť viacerým častiam stavby. 

Máte pod kontrolou vlhkosť stavby?

Vlhkosť pod strešnou konštrukciou, na stenách či v oblasti podlahy, môže v zime napáchať poriadne škody. Viesť môže k popraskaniu jednotlivých konštrukcii a rozširovaniu dutín, ktoré môžu v konečnom dôsledku zásadne ovplyvniť úžitkové vlastnosti stavby. Kvalitná hydroizolácia jednoznačne patria k moderným stavbám, ktorých prioritou je maximálna životnosť a vysoká energetická účinnosť. Práve v tomto období by ste hydroizolácii mali venovať pozornosť. 

rekonstrukcia domu
zdroj: freepik.com

Tepelná izolácia zníži vaše účty

Ešte nemáte zateplené? Práve počas najchladnejšieho obdobia roka by ste naplno spoznali jej výhody. Tepelná izoláciá výrazne znižujú účty za energie a zvyšujú tepelný komfort. Ak máte staršie zateplenie, oplatí sa skontrolovať jeho stav a prípadné nedostatky ešte pred zimou nechať opraviť. 

Okná a parapety

Vedeli ste o tom, že aspoň raz do roka by ste mali venovať pozornosť oknám, ich nastaveniu a namazaniu ich jednotlivých častí? Drvivá väčšina ľudí tieto úkony úplne zanedbáva a dôsledkom je potom nedoliehanie okien, tvorba vlhkosti či vŕzganie mechanizmov a skrátenie ich životnosti. Práve pred zimou by ste mali mať okná v čo najlepšom stave. Skontrolujte preto tesnenia, mechanizmy a podľa pokynov výrobcu okien ich ošetrite olejom.  

Pozornosť venujte aj terase

Kým cez leto ste mali z novej terasy radosť, na jeseň je ten správny čas pripraviť ju na zimu. PWC terasa, ale aj drevené terasy či dláždené terasy si zaslúžia poriadnu očistu. Okrem toho sa práve cez zimu naplno ukáže kvalita vyhotovenia terasy. 

vystavba pwc teras
Podlaha na terasy (zdroj: visiobuilding.sk)

Pri svojpomocnom zhotovení terasy sa často stáva, že jej hydroizolácia nie je vykonaná správne. To v zime môže spôsobovať rôzne problémy. Snáď najčastejším je presakovanie vlhkosti v miestach, kde sa terasa spája s konštrukciou stavby. Napokon, kvalitu izolácie terasy veľmi dobre preverí aj snehová pokrývka či ďalšie výčiny zimného počasia. Ak neviete, ako máte terasu zaizolovanú a nechcete nič nechávať na náhodu, obráťte sa na odborníkov z https://www.visiobuilding.sk.

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 722795x
Priemerná čítanosť článkov: 1387x

Autor blogu