Premýšľate nad novou záhradou? Nechajte sa inšpirovať Stredomorím!

11. septembra 2021, blogger, Dom a záhrada

Inšpiráciu pre vašu novú záhradu môžete načerpať aj na potulkách po prímorských oblastiach južnej Európy. Ak si chcete kus Stredomoria priniesť k sebe domov, dá sa to, avšak treba myslieť na niekoľko zásad. Zistite, ako by mala vyzerať záhrada inšpirovaná Stredomorím a čo by jej určite nemalo chýbať. 

Pustite sa do plánovania s odborníkom

Možno sa to nezdá, ale za každou krásnou záhradou sú hodiny a hodiny plánovania, úprav a napokon aj tvrdej práce. K tvorbe novej záhrady je potrebné pristupovať komplexne a ak patríte medzi perfekcionistov, ktorí nechcú príliš experimentovať, vhodnou voľbou môže byť aj oslovenie záhradného architekta. 

Výborným základom pre vznik Stredozemnej záhrady v našich zemepisných šírkach je teda kvalitný projekt, o ktorý sa vám postará napríklad záhradný architekt Bratislava. Možno vás to prekvapí, no záhrady v mediteránskom štýle sú u nás stále populárnejšie. Každá z nich však môže byť absolútne originálna. 

zahradny architekt
zdroj: atelierduma.sk

Miesto s dostatkom slnečného svetla

Jednou z prvých otázok ešte pred realizáciou či plánovaním záhrady v Stredomorskom štýle je, či sa u nás dajú vytvoriť vhodné podmienky. Určite áno, treba však vybrať správne miesto pre vegetáciu a na niektorých miestach možno trošku upraviť zloženie pôdy pre dosiahnutie väčšej priepustnosti. 

Pre Stredomorskú záhradu sú vo všeobecnosti ideálne slnečné lokality, no problémom vyslovene nie sú ani polo-tienené miesta. 

Pestré kolekcie kvetín a byliniek

Ak už máte v ruke projekt záhrady, stačí si nasadiť pracovní rukavice a pustiť sa do práce. Po nevyhnutných terénnych úpravách nastáva tá krajšia fáza, v ktorej sa budete venovať výsadbe. Jednotlivé typy rastlín a stromov by mali byť už súčasťou projektu, keďže každému druhu je vhodné vybrať to správne umiestnenie s ohľadom na konkrétne potreby pri pestovaní. Výber vegetácie je pritom veľmi pestrý a hoci naše mierne klimatické pásmo je trochu chladnejšie, stále máte na výber dosť rastlín, ktorým sa bude bez problémov dariť aj u nás. 

Na záhrade tohto typu potom nemôže chýbať levanduľa, ibištek, bobkový list, citrónovník alebo napríklad aj olivovník, ktorému sa v našich klimatických podmienkach tiež celkom darí. Nezabudnite ani na záhon s bylinkami, ktoré môžete následne využiť v kuchyni. Aby vám záhrada v stredomorskom štýle robila radosť aj dlhodobo, dobre si premyslite, čo bude s rastlinami v zime a akú starostlivosť si budú vyžadovať. 

olivovnik
zdroj: pixabay.com

Dizajnové prvky v mediteránskom štýle nemôžu chýbať

Po vytvorení záhonov a výsadbe nastáva tretia fáza, ktorá je u mnohých záhradkárov veľmi obľúbená. Budovanie cestičiek, nákup rôznych kvetináčov a rozmiestňovanie dekorácií. Nezabudnite, že k záhradám v tomto štýle sa perfektne hodia doplnky so zemitými farebnými tónmi. Fantázii sa v tomto smere naozaj nekladú, a tak ju môžete nechať naplno pracovať. 

K aromatickým bylinkám a rozbujneným stromom doplňte kvetináče alebo záhradné sochy v teplých zemitých farbách. Nezabudnite na drevenú lavičku alebo záhradnú hojdačku a vytvorte si jedinečné zátišie pre chvíle vášho relaxu. Záhrada v mediteránskom štýle vám navyše svojím stvárnením neraz pripomenie sladké ničnerobenie na dovolenke. Trošku exotiky rozhodne nezaškodí, ani keď ste u seba na záhrade.