3 tipy, ako predĺžiť životnosť elektromotora

4. septembra 2021, blogger, Priemysel a technika

Elektromotory patria medzi to najdôležitejšie priemyselné vybavenie, no svoje uplatnenie si v rôznych vyhotoveniach nachádzajú aj v celom rade bežných aplikácií. Ak máte v dielni elektromotor 4kW, prípadne sa na elektromotory spoliehate v rámci vášho biznisu, oplatí sa prijať pár jednoduchých opatrení na predĺženie ich životnosti. 

Základným predpokladom pre dlhú a bezproblémovú prevádzku elektromotora je správny výber, odborná montáž a umiestnenie elektromotora do vyhovujúceho prostredia. Na samotnú životnosť elektromotora má vplyv aj následná starostlivosť, a to bez ohľadu či ide o elektromotor 7,5kW alebo vyšší výkonnostný variant. Zhrnuli sme pre vás 3 tipy, ktorými môžete životnosť elektromotora ľahko predĺžiť. Investícia do kvalitného elektromotora sa vám tak oplatí ešte viac. 

udrzba elektromotora
zdroj: elektromotory-vybo.cz

1 – Pravidelná kontrola

Pri pravidelných kontrolách sa spoľahnite na svoje zmysly. Všimli ste si v niektorých častiach nadmerné znečistenie alebo koróziu? Cítite v okolí motora zápach? Vydáva váš elektromotor 5,5kW nejaké zvláštne zvuky? Toto všetko sú známky toho, že niečo nie je v poriadku. Takúto zbežnú kontrolu odporúčame vykonávať pravidelne. 

2 – Majte poriadok v záznamoch

Uchovávanie záznamov o servisných úkonoch elektromotora je často zanedbávanou záležitosťou. Pri mnohých situáciách pritom dokáže dôkladná dokumentácia veľmi pomôcť. Záznamy z preventívnej údržby, vykonaných testov, ale aj samotných opráv si starostlivo uchovávajte. 

3 – Odstraňujte prach, olej a iné nečistoty

Niektoré časti elektromotora sú náchylnejšie ako iné, preto sa im oplatí venovať zvýšenú pozornosť. Platí to najmä v prípade, že máte kompaktný elektromotor 3kW. V praxi sa často stáva najmä pri menších motoroch, že už malá odchýlka od normálu môže ohroziť jeho funkčnosť. Pravidelne odstraňujte nečistoty, usadeniny prachu, ale aj stopy po oleji. Zvlášť dbajte na čistotu v okolí ventilátora. 

zdroj: elektromotory-vybo.cz