Zistite, aký vplyv má počet štartov na životnosť elektromotora

3. septembra 2021, blogger, Priemysel a technika

Často opomínaným faktorom pri výbere nového elektromotora je predpokladaný počet štartov. Pre určité typy prevádzok je totiž typické veľmi časté rozbiehanie elektromotora. Treba si uvedomiť, že práve štartovacia fáza predstavuje pre elektromotory a ich komponenty zvýšenú záťaž. Oplatí sa teda myslieť aj na to, ako často bude elektromotor štartovať a podľa toho aj vybrať vhodný model. 

Časté štartovanie môže byť pre niektoré elektromotory pomerne problematické. Niežeby ho nezvládli, ale môže negatívne ovplyvniť životnosť jednotlivých súčastí. Oplatí sa na to myslieť najmä pri elektromotoroch nižších výkonov, a to či už pre bežné alebo priemyselné aplikácie. Ako príklad uveďme elektromotor 0,75kW alebo elektromotor 1,1kW, ktorých hlavné uplatnenie bude predovšetkým pri jednoduchších aplikáciách s lineárnym zaťažením. 

testovanie elektromotora
zdroj: vyboelectric.sk

Aké sú hlavné špecifiká jednotlivých spôsobov zapojenia? 

Priame zapojenie elektromotora

Pri priamom zapojení je rozbehový prúd normálny, v tomto prípade sa do elektromotora dostáva prúd 3- až 7-krát vyšší ako nominálny a rovnako tak bude vysoký aj počiatočný krútiaci moment. Toto zapojenie spravidla nie je úplne vhodné. 

Zapojenie hviezda trojuholník

Toto zapojenie je vhodným spôsobom, ako obmedziť pôsobenie intenzívneho prúdu pri spúšťaní elektromotora. V prípade, ak je potrebné znížiť štartovací prúd a súčasne znížiť vysoký rozbehový krútiaci moment, existujú aj iné efektívnejšie metódy. 

Využitie softštartéra

Efektívny spôsob, ako zabezpečiť plynulý a bezpečný štart elektromotora, kedy sa postupne zvyšuje napätie až do menovitej hodnoty. Ide o použiteľné riešenie aj pre elektromotor 1,5kW či iné elektromotory menších výkonov. 

zapojenie elektromotora
zdroj: vyboelectric.sk

Riadenie pomocou frekvenčného meniča

Aktuálne ide o najefektívnejší spôsob spúšťania elektromotorov. Umožňuje totiž nielen presné ovládanie rýchlosti, ale aj reguláciu zaťaženia elektromotora. Frekvenčné meniče sú dnes už k dispozícii v rôznych vyhotoveniach, kompaktné modely sú vhodné napríklad aj pre elektromotor 2,2kW či ostatné elektromotory v tejto výkonnostnej kategórii.