Založ si blog

Prírodná medicína má aj dnes množstvo priaznivcov – na akých princípoch je postavená?

O prírodnej medicíne počul už zrejme každý a mnohí ju dnes zaraďujú medzi alternatívne formy liečenia rôznych chronických aj akútnych ochorení. Má rôzne formy, metódy a tiež princípy, ktoré sa opierajú o liečivú silu prírody. Zamerali sme sa na základné princípy prírodnej medicíny, niektoré jej formy a dôvody, prečo ju skúsiť. 

Rôzne formy alternatívnej medicíny zažívajú v uplynulých rokoch nebývalú pozornosť, a to aj napriek tomu, že veda postupuje míľovými krokmi vpred. Napriek tomu, ani konvenčná medicína dnes nepozná odpovede na mnohé otázky a tak si rôzne alternatívne formy liečenia nachádzajú obľubu najmä medzi ľuďmi trpiacimi chronickými a vleklými zdravotnými problémami. Prírodná medicína však nie je iba nejakým módnym výstrelkom posledných rokov. Napríklad taká tradičná čínska medicína a jej postupy majú za sebou niekoľko tisíc rokov dlhú históriu. 

Čo je prírodná medicína? 

Čo teda je prírodná medicína? Ak by sme hľadali univerzálnu odpoveď na túto otázku, znela by tak, že hlavnou podstatou prírodnej medicíny je využívanie výlučne prírodných zložiek, ktoré majú liečivý a hojivý účinok, pričom sa dajú využiť na celý rad rôznych ochorení a zdravotných problémov. Využívanie byliniek, húb, rôznych plodov či menej invazívnych postupov – určite to poznáte, na mnohé tráviace ťažkosti vám napríklad pomôžu bylinkové čaje, prípadne rôzne tinktúry. 

alternatívna medicina
zdroj: freepik.com

Neznamená to teraz, že by ste mali celú domácu lekárničku vyhádzať a namiesto bežných liekov využívať výhradne liekovky s rôznymi zmesami, olejčekmi či odvarmi. Prírodná a konvenčná medicína by nemali stáť proti sebe, naopak môžu sa vhodne dopĺňať. Dokonca, čoraz viac lekárov a ďalších špecialistov zastáva názor, že prírodná medicína môže byť výborným doplnením konvenčnej liečby a môže podporovať jej účinnosť. Napokon, je úplne bežné, ak vám lekár odporučí napríklad bylinkový čaj alebo tinktúru. 

Princípy prírodnej medicíny pri každodennom fungovaní

Ako sme už vyššie spomenuli, podstatou prírodnej medicíny je to, že práve v prírodných zdrojoch nájdeme množstvo liečivých zložiek, ktoré je možné získať prirodzeným spôsobom. Liečba prírodnou medicínou je teda neraz dlhodobá a preto vhodná aj na riešenie chronických bolestí a ochorení. 

Netreba samozrejme zabúdať na to, že pri prírodnej medicíne sa vyžaduje trochu skúšania. Ak máte napríklad bolesti pri pohybe, kúpite si v lekárni napríklad Voltaren a pri dodržaní dávkovania sa môžete spoľahnúť na to, že očakávaný účinok sa dostaví. Pri liečení prírodou vždy závisí od vašich predispozícii, konkrétnych liečivých byliniek, ktoré použijete a tiež spôsobe dávkovania. 

Ktorá forma prírodnej medicíny vám pomôže? 

Formy aplikovania prírodnej medicíny sú naozaj rôznorodé. Tou najdostupnejšou sú rôzne čaje, doplnky výživy a oleje. Nechýba medzi nimi ale ani akupunktúra, aromaterapia či rôzne formy reflexnej masáže. 

Pri výbere toho správneho produktu, resp. liečebného postupu sa snažte zistiť čo najviac o jeho správnom dávkovaní a účinkoch. Prírodnú liečbu si môžete takpovediac „ušiť na mieru“ vďaka rôznym potravinovým doplnkom, ktoré sú vhodné aj pre večne zaneprázdnených. Napríklad taká hliva ustricová. Má pozitívne účinky na imunitu a kardiovaskulárny systém. Aby ste ich však naozaj cítili, museli by ste jej denne skonzumovať naozaj veľa. Oplatí sa preto vybrať si koncentrovaný výživový doplnok a týmto spôsobom hliva ustricová bude podporou aj vášho zdravia.

hliva ustricová
Hliva ustricová (zdroj: etabletka.sk)

Akokoľvek znejú možnosti prírodnej liečby lákavo a jednoducho, je potrebné zdôrazniť, že terapia prírodnými liečivami by mala vždy prebiehať pod dohľadom lekára, ktorý bude sledovať nielen dávkovanie liečiv ale aj dohliadať na správne postupy. Napriek tomu, že človek je spätý s prírodou, aj čisto prírodné zložky môžu byť príčinou rôznych alergických reakcií. Vždy je preto potrebné prírodné formy liečby konzultovať s odborníkom a pozorne si všímať všetky zmeny zdravotného stavu.  

Výhodné vrátenie daní zo zahraničia – keď rozhoduje cena

18.03.2024

Pracovali ste v zahraničí a chcete podať daňové priznanie v príslušnej krajine? Máte na výber viac spôsobov podania, viac poradenských spoločností, no rozhodnutie odkladáte? Určite hľadáte výhodné vrátenie daní zo zahraničia - s ohľadom na jednoduchosť, cenu za vybavenie a tiež maximalizáciu daňového preplatku. Radi vám s tým vyhovieme.

Práca v Nemecku a Freistellung – pre koho to platí?

05.03.2024

Stavebný sektor v Nemecku poskytuje mnoho zaujímavých príležitostí aj pre stavbárov zo Slovenska. Okrem možností príťažlivého zárobku však prináša aj nové povinnosti. Počuli ste už o Bauabzugsteuer a Freistellung? Aký je medzi nimi súvis a aká je Freistellung cena, pokiaľ to zanedbáte?

Ušetriť sa dá aj pri nižších príjmoch: ako na to?

01.03.2024

Častou námietkou, prečo niekto nič neušetrí je to, že ani nemá z čoho a šetrenie malých súm aj tak nemá príliš veľký význam. Treba ale dodať, že každý zodpovedný človek by mať ušetrené aspoň niečo a pravdou zostáva, že ušetriť sa dá aj vtedy, ak nemáte práve vysoký plat. Základom je dôsledná analýza a trénovanie vlastnej disciplíny. Ako vôbec [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 508
Celková čítanosť: 702656x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu