Založ si blog

Tipy, ako rozumne a nápadito využiť strechu nad garážou

Stavba alebo rekonštrukcia rodinného domu si vyžaduje nielen množstvo úsilia, ale aj poriadnu dávku predstavivosti pri plánovaní. Jednotlivé stavebné riešenia je potrebné premyslieť skutočne do detailov, aby ste sa neskôr nemuseli čeliť rôznym problémom. Ak zapojíte trochu kreativity, využiteľný priestor môžete získať aj tam, kde by ste to možno nečakali. Prinášame vám tipy, na nápadité využitia strechy garáže. 

Nad garážou nemusí byť iba povala

Ak ste sa rozhodli, že garáž bude priamou súčasťou vášho domu a nie prístavbou, či samostatne stojacou stavbou, máte možnosť využiť priestor, ktorý okolo nej vznikne. V prípade, ak je garáž zastrešená sedlovou strechou, tradičným riešením je zateplenie podkrovia a využívanie tohto priestoru na skladovanie. Povala nad garážou sa vám perfektne zíde na odkladanie sezónnych vecí či rôznych iných drobností, ktoré vám je ľúto vyhodiť. 

Nad garážou týmto spôsobom získate užitočný priestor, a tak si skladisko nemusíte robiť zo samotnej garáže. Zateplenie podkrovia navyše prispieva k tomu, že cez garáž vám nebude zbytočne unikať teplo. Mimochodom, aj garážová brána má veľký vplyv na to, koľko tepla vám bude z garáže unikať. Preto sa pri výbere garážovej brány oplatí obrátiť na odborníkov, aby ste napokon boli s vašim výberom dlhodobo spokojný. Ak svojho dodávateľa garážovej brány ešte len hľadáte, máme pre vás ešte jeden tip. Firma Baneko s dlhoročnými skúsenosťami v tomto segmente sa špecializuje na výrobu garážových brán, ktoré vám vydržia spoľahlivo slúžiť aj niekoľko desaťročí.

garazove brany baneko
Garážové brány Baneko (zdroj: baneko.sk)

Vaša oáza pokoja priamo nad garážou 

V prípade, ak je garáž bezprostredne pri dome a nie je nad ňou klasická sedlová či iná šikmá strecha, priamo na streche garáže si môžete ľahko vytvoriť atraktívnu terasu. Vstupovať na ňu budete môcť z niektorej izby na prvom podlaží, a týmto spôsobom si ľahko vytvoríte dokonalé miesto na oddych. Takto realizovaná terasa vám v porovnaní s balkónom poskytne viac priestoru a zároveň ide o veľmi praktické a architektonicky ľahko realizovateľné riešenie. 

Pri navrhovaní terasy na garáži si treba ustrážiť, aby samotná konštrukcia strechy bola dostatočne pevná. Zistite si jej maximálnu záťaž, prípadne zvoľte pochôdznu strešnú krytinu, ktorá sa vyznačuje dostatočnou pevnosťou. Nezabudnite, že v prípade takejto terasy je potrebné vybrať si aj zábradlie. 

Aby ste strechu „pod terasou“ zbytočne nezaťažovali viac ako je nevyhnutné, odporúčame vám pokrytie ľahkými WPC doskami, ktoré sú cenovo dostupným, trvácim a zároveň veľmi atraktívnym riešením. Terasa z kompozitného materiálu je v tomto prípade stávkou na istotu, a to najmä s ohľadom na jej celkovú hmotnosť. 

terasa z kompozitneho materialu
Terasa z kompozitného materiálu (zdroj: wpcterasa.sk)

Zelená strecha nad garážou

Plochú strechu nad garážou môžete ľahko premeniť na miesto plné zelene. Napokon, strechy pokryté vegetáciou už aj u nás naberajú na popularite. Ak túžite po tom, aby váš dom obklopovalo viac zelene, tak práve zelená strecha nad garážou je ideálnym riešením. Vytvoriť zelenú strechu na menšom priestore je navyše aj pomerne jednoduché, takže ak so zelenými strechami nemáte žiadne doterajšie skúsenosti, práve toto je ideálnym začiatkom. 

Zelené strechy nielenže pôsobia veľmi štýlovo, ale zároveň priaznivo ovplyvňujú mikroklímu v okolí domu. Zároveň ide o veľmi účinnú hydroizolačnú vrstvu strechy. V závislosti od konkrétnej strechy, jej úpravy a nosnosti je potrebné stanoviť si, akú vegetáciu chcete na zelenej streche pestovať. Ak si zvolíte napríklad dostatočnú hrúbku zeminy, môže sa strecha vašej garáže stať domovom aj pre menšie kríky. Naopak, ak si zvolíte jednoduchší a lacnejší variant, pre machový a trávnatý porast na streche vám postačí aj tenšia vrstva zeminy. Zelená strecha s machom a trávami je zároveň ideálnou voľbou pre strechy ľahšej konštrukcie s nižšou nosnosťou. 

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 728335x
Priemerná čítanosť článkov: 1398x

Autor blogu