Založ si blog

Vodné prvky do modernej záhrady určite patria – oplatí sa viac bazén alebo prírodné jazierko?

Voda k záhrade neodmysliteľne patrí a tým zďaleka nemyslíme iba zavlažovací systém. Rôzne vodné prvky sa môžu stať výnimočným spestrením aj vašej záhrady. Medzi záhradnými architektami ide o veľmi obľúbený spôsob, ako dodať vonkajšiemu priestoru neopakovateľnú atmosféru. Vodu na záhrade pritom neocenia iba romantické povahy, ale aj celá vaša rodina vrátane tých najmladších. 

Vodné plochy sú v záhradnom dizajne stávkou na istotu

Rovnako ako aj iné oblasti, aj záhradná architektúra podlieha určitým módnym trendom. Ak budete pátrať po tých aktuálnych, určite medzi nimi nebude chýbať napríklad vertikálna výsadba, alebo zonácia záhrady. Vodné prvky zasa patria skôr medzi stálicu, ktorá je v mnohých prípadoch ako eso, ktoré záhradný architekt vytiahne z rukáva práve vtedy, keď chce urobiť ten najlepší dojem. Dnes už dokonca ani neplatí, že by vodné prvky do záhrady boli príliš nákladné a len ťažko dosiahnuteľné. 

Nehovorme iba vo všeobecnosti, pozrime sa na túto problematiku očami človeka, ktorý sa rozhodol, že svoju záhradu obohatí o bazén alebo jazierko na kúpanie. Aké existujú možnosti? 

Ako zladiť bazén s okrasnou záhradou? 

Mať na záhrade bazén je snom mnohých rodín a aj u nás ide o stále bežnejší prvok. Ak vám ide iba o to, aby ste si poriadne užili vodu, zrejme vás nebude príliš trápiť, ako skombinujete vzhľad vašej záhrady s bazénom. Skúsený záhradný architekt si však poradí aj vtedy, ak si chcete uchovať jedinečný vzhľad vašej záhrady a bazén do nej citlivo vsadiť. Toto sa dá dosiahnuť viacerými spôsobmi. 

V prvom rade je dôležité zodpovedne pristupovať už k výberu samotného bazénu. Už vo fáze projektovania je vhodné obrátiť sa nielen na bazénového špecialistu, ktorý vám odporučí kúpiť si ten najväčší možný bazén, ale aj na záhradného architekta, ktorý sa vašu záhradu pozrie ako odborník. Pri výbere bazéna sa určite neoplatí šetriť. Ak máte štedrejší rozpočet, veľmi dobrou voľbou sú luxusné bazény s keramickými prvkami, ktoré môžu mať doslova podobu umeleckého diela. Pri obmedzenejšom rozpočte však veľmi dobrú službu odvedie aj fóliový bazén. 

luxusné bazény
Luxusné bazény s keramickým obkladom (zdroj: bazenservis.sk)

Aby bazén na záhrade nepôsobil „ako päsť na oko“, je dôležité vybrať si ten správny tvar, rozmery, vhodne upraviť jeho bezprostredné okolie a v neposlednom rade si premyslieť aj zastrešenie. Šikovný záhradný architekt vám všetky tieto prvky pomôže navzájom zladiť. Stále populárnejším riešením je napríklad extra nízke zastrešenie bazéna, ktoré prakticky môže splynúť s vašou terasou. Výsledkom je teda zapustený bazén, o ktorom po prekrytí prakticky ani nebudete vedieť. Týmto spôsobom sa tak vyhnete tomu, aby vo vašej záhrade vyrástol nevzhľadný „skleník“. 

Prírodné jazierko ako alternatíva k bazénu

Jazierko na záhrade nemusí slúžiť iba vodným rastlinám a okrasným rybám. Využiť ho môžete aj na kúpanie, samozrejme v takom prípade si bude voda vyžadovať určitú starostlivosť, no v porovnaní s chlórovanou bazénovou vodou môže ísť pre mnohých ľudí o vhodnejšiu alternatívu. Záhradné jazierko je vhodným prvkom aj z pohľadu záhradného dizajnu – omnoho ľahšie ako bazén sa dá totiž zladiť s okolím. 

Ku klasickým bazénom ide teda o veľmi zaujímavú alternatívu. Ak však budete obe tieto riešenia porovnávať, poriadne si k tomu sadnite a zohľadnite naozaj všetky plusy a mínusy. Rovnako, ako sa treba starať o kvalitu vody v bazéne, bude sa o ňu treba starať aj v jazierku. Ak však dosiahnete v jazierku lepšiu biologickú rovnováhu, nebudete musieť využívať toľko chémie. Jednoznačným plusom oproti bazénu je prirodzenejší vzhľad. 

prirodne jazierko
Realizácia projektu záhrady prepojenej s krajinou Bratislava (zdroj: atelierduma.sk)

Nájsť odpoveď na otázku, či si vybrať na kúpanie radšej bazén alebo jazierko nemusí byť vôbec jednoduché. Vždy totiž záleží od vašich konkrétnych požiadaviek, priestorových možností záhrady a v neposlednom rade aj rozpočtu. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, využite služby záhradného architekta. Navštívte webové stránky atelierduma.sk

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 729870x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu