Založ si blog

Aké dokumenty priložiť k žiadosti o Kindergeld?

Aby bola vaša žiadosť o nemecké detské prídavky, tzv. Kindergeld, úspešne vybavená, nezabudnite priložiť všetky potrebné dokumenty. Aké to sú? Prinášame vám zoznam tých najdôležitejších.

Najdôležitejšie prílohy

V prvom rade je potrebné preukázať existenciu dieťaťa, teda budete potrebovať rodný list vášho dieťaťa/detí, na ktoré chcete žiadať o prídavky. Taktiež bude potrebné zdokladovať váš rodinný stav. Podľa toho, v akom sa nachádzate, treba úradu preukázať sobášny list, rozsudok o rozvode, prípadne úmrtný list druhého rodiča.

Keďže nemecké prídavky na deti sú podmienené najmä tým, aby aspoň jeden z rodičov pracoval v Nemecku, treba zdokladovať vašu zárobkovú činnosť z tejto krajiny. Medzi Kindergeld dokumenty preto patria aj výplatné pásky, ročné zúčtovanie či potvrdenie o povinnom sociálnom poistení v Nemecku. Bolo vám už pridelené „Steuer-ID“ (nemecké daňové identifikačné číslo)? Určite ho k vašej žiadosti tiež priložte.

Možno budete potrebovať

S týmito dokumentmi môže žiadosť prebehnúť bez problémov a prídavky vám môžu byť priznané, ak ste splnili všetky zákonné podmienky pre ich poberanie. Často však nemecká Familienkasse požaduje aj potvrdený formulár E 401, ktorý kedysi žiadatelia prikladali sami od seba. Dnes je to potrebné len na vyžiadanie, a ide o potvrdenie o zložení rodiny na účely priznania rodinných dávok, ktorý musí potvrdiť slovenský úrad práce.

Ak vám Familienkasse zašle list, v ktorom požaduje potvrdenie tlačiva E 401, určite s potvrdením neotáľajte. Slovenský úrad je povinný vám ho potvrdiť, niekedy ho zašle vám, inokedy priamo nemeckej Familienkasse.

S podobným postupom sa môžete stretnúť aj pri tlačive E 411, ktorý nemeckému úradu slúži na overenie toho, či máte plný nárok na nemecké prídavky, alebo ide iba o doplatok k tým, ktoré už poberáte na Slovensku.

ziadost o kindergeld

Máte dospelé deti?

Aj na dospelé deti je možné poberať dávky Kindergeld, ak splníte ďalšie podmienky. K žiadosti je potrebné priložiť potvrdenie o návšteve školy alebo formulár E 402, ktorý potvrdzuje štúdium vášho dieťaťa na účely priznania rodinných dávok.

Výhodu týchto formulárov „E“ je aj to, že sú rovnaké pre všetky členské štáty EÚ a odlišujú sa iba jazykom. Políčka na vyplnenie sú rovnaké, a preto aj keď ich vyplníte v rodnom jazyku, nemecký úradník im bude bez problémov rozumieť.

Obráťte sa na odborníkov

Na základe vašej životnej situácie je možné, že bude potrebné doplniť ďalšie dokumenty. Ideálne je obrátiť sa na odborníkov, ktorí majú s vybavovaním nemeckých prídavkov Kindergeld bohaté skúsenosti, a poradia vám na mieru. Aplikácia Kindergeld.click vám nielen overí nárok na nemecké prídavky, ale aj zašle kompletný zoznam potrebných dokumentov. Zákaznícka podpora vám pomôže vyriešiť aj špecifické problémy, odpovede na ktoré by ste inak našli len na nemeckých stránkach úradov v krkolomnom byrokratickom jazyku.

Zdroj obrázku: Freepik

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726227x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu