Založ si blog

Ako na daňové priznanie v Rakúsku

Patríte aj vy medzi tých, ktorí pracovali v zahraničí, alebo sa do zahraničia za prácou ešte len chystáte? Pre našincov to nie je ničím výnimočným a určite ide o nemalé percento ľudí. Aj keď pandemická situácia v uplynulých mesiacoch otriasla viacerými pracovnými odvetviami, takmer vždy existovali možnosti, ako za prácou vycestovať. Samozrejme po splnení požadovaných podmienok.

Nemecky hovoriace krajiny ako Rakúsko, Nemecko alebo Švajčiarsko sú pre Slovákov lákadlom, a to hneď z viacerých dôvodov. Či už je to výška ponúkaných miezd, široká paleta pracovných ponúk, vzdialenosť nenáročná na cestovanie, alebo vytvorené väzby medzi sprostredkovateľmi práce v týchto krajinách. Pôsobenie v zahraničí so sebou okrem prítomných príležitostí prináša aj  povinnosti, o ktorých si je nie každý vedomý.

Kedy vzniká povinnosť podať daňové priznanie v Rakúsku

Povinnosť podať daňové priznanie v Rakúsku môže vzniknúť buď na základe zákona, alebo môže ísť o dobrovoľné podanie. Tu vzniká otázka, prečo by som si mal/a podať daňové priznanie dobrovoľne? Na to existuje jednoduchá odpoveď, a tou je –  vrátenie daní.

Ak sa rozhodnete rakúske daňové priznanie podať dobrovoľne, môžete tak urobiť až za obdobie 5 rokov spätne. To znamená, že v roku 2021 budete môcť priznať daň za roky 2020, 2019, 2018, 2017 až 2016. Rozdiel je pri vzniku zákonnej povinnosti, kedy je termín pre podanie presne stanovený. V závislosti od formy podania za rozlišujú termíny 30. 4., 30. 6. až 30. 9. najbližšieho roka.

Daňové priznanie Rakúsko – za akých okolností ho musíte podať povinne?

  • dostanete výzvu z rakúskeho daňového úradu;
  • príjem presiahol sumu 12 000 €;
  • mali ste viac ako jedného zamestnávateľa;
  • poberali ste príspevok z BUAK (vyplatenie nevyčerpanej dovolenky);
  • príjem pomimo závislej činnosti (napr. prenájom) presiahol výšku 730 €;
  • zamestnávateľ uplatnil náklady na cestovné v rámci Rakúska (Pendlerpauschale) neprávom, resp. uplatnil vysokú sumu;
  • boli ste poberateľom príspevku na nemocenské, rehabilitáciu (Krankengeld);
  • poberali ste Insolvenzgeld (konkurz zamestnávateľa);
  • z dôchodkového zabezpečenia k vám smerovali viaceré príjmy;
  • zamestnávateľ vám vo výplate za daný rok uplatnil nezdaniteľné položky (Freibeträge);
  • mali ste u zamestnávateľa uplatnený príspevok na dieťa, samoživiteľa, osamelého rodiča, a iné, a to za podmienok, kedy ste nespĺňali podmienky.
danove priznanie rakusko

Dobrovoľné podanie

Okrem vzniknutej zákonnej povinnosti podať daňové priznanie v Rakúsku, a prípadne tak požiadať aj o vrátenie daní, existuje druhý spôsob. Tým je dobrovoľné daňové priznanie. Zamestnanci majú na výber 3 spôsoby:

  • návšteva daňového úradu osobne;
  • podanie poštou;
  • podanie elektronicky.

Daňové povinnosti, a k tomu ešte v cudzom jazyku, môžu byť strašiakom pre mnohých ľudí. Niekedy je lepšie obrátiť sa na odborníkov, ktorí sa na podávanie zahraničných daňových priznaní špecializujú, a majú viac skúseností pre bezproblémový proces. Takouto firmou je aj TJ-Legal, s.r.o., ktorá je na trhu už 13 rokov a pomohla s daňami a inou byrokraciou už vyše 104 929 klientom.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk overenie-vozidiel.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 726228x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu