Založ si blog

Moderné prístupy k regulácii spotreby energie a vody v priemyselných zariadeniach

Nemíňať viac, ako je nevyhnutné. Tak by sme mohli veľmi jednoducho zhrnúť aktuálne snahy mnohých priemyselných prevádzok, ktoré sa snažia o účinnú reguláciu energetickej spotreby s cieľom zvyšovať efektivitu výroby a v konečnom dôsledku aj svoj zisk.

Jedným z odvetví, kde je možné tieto snahy vidieť veľmi výrazne, je aj potravinárstvo, ktoré je výborným príkladom toho, ako povýšiť manažment spotreby na vyššiu úroveň.

button-vybo

Nielen elektrická energia, ale aj voda

Priemyselné podniky často sústredia svoje úsporné opatrenia primárne na redukciu spotreby elektrickej energie. Avšak, je dôležité pripomenúť, že elektrická energia nie je jediným vstupom, ktorý by mal byť zahrnutý do strategií úspory. Rovnako dôležité sú aj zdroje ako voda a teplo. Napríklad v potravinárskom priemysle, kde je spotreba vody obzvlášť vysoká, je rovnako dôležité zohľadniť jej efektívnu a udržateľnú spotrebu pri navrhovaní úsporných stratégií.

So zvyšujúcou sa intenzitou výroby nutne stúpajú aj servisné náklady prevádzky na vodu, ktorá je v potravinárstve využívaná predovšetkým na oplachovanie a zabezpečovanie čistoty. Často sú tieto servisné zariadenia poddimenzované, čo znamená, že ich efektivita je relatívne nízka a spotreba vody o to vyššia. Druhým problémom môže byť samotné vodné čerpadlo, ktoré pracuje vždy na plný výkon, hoci to často ani nie je potrebné. Prechod na modernejšie zariadenia by znamenal značné investície s návratnosťou aj vyše 10 rokov a tak je vhodnejším riešením frekvenčný menič na čerpadlo.

frekvencny menic na cerpadlo
Frekvenčný menič na čerpadlo elektromotory.sk

Využiť sa dá univerzálne pri celom rade vodných čerpadiel. Toto zariadenie vám umožní efektívne riadiť prietok vody a regulovať zaťaženie vodného čerpadla, čo v praxi znamená, že ušetríte nielen na vode, ale aj elektrickej energii. Zásadnou výhodou používania frekvenčných meničov k čerpadlám je aj predĺženie životnosti čerpadla. Zistite viac o implementácii frekvenčných meničov k čerpadlám na elektromotory.sk.

Frekvenčné meniče v porovnaní s viacstupňovými čerpadlami

V súvislosti s optimalizáciou spotreby vody a elektrickej energie vám možno napadne, že by bolo vhodné použitie moderných viacstupňových čerpadiel. Ich prínos je bezpochyby citeľný, avšak v tomto prípade sa treba pripraviť na celkovo vyššiu investíciu a teda aj dlhšiu návratnosť. Vodné čerpadlá ovládané frekvenčnými meničmi ponúkajú v tomto smere o niečo väčšiu flexibilitu.

Dôvod je jednoduchý, frekvenčné meniče sú schopné efektívne regulovať požiadavky systému na prietok tým, že zmenia rýchlosť otáčok elektromotora. Zabezpečia zároveň, že tlak v systéme stúpa lineárne, čím sa celá sústava vrátane pohonných komponentov šetrí. Celý proces riadenia je navyše možné vopred nakonfigurovať a zároveň aj jednoducho spätne vyhodnocovať jeho účinnosť. Veľmi jednoducho tak môžete celý oplachovací proces v rámci prevádzky v maximálnej miere optimalizovať.

frekvenčné meniče
Frekvenčné meniče: elektromotory.sk

Všetky pokročilé funkcie frekvenčných meničov určených pre priemyselné aplikácie môžete odkonzultovať s odborníkmi z VYBO Electric.

Úsporné elektromotory ako nevyhnutnosť

Legislatívne tlaky na používanie stále úspornejších pohonov sa naplno prejavujú aj v priemysle a ak plánujete v dohľadnej dobe investíciu do nového elektromotora, určite sa zaujímajte predovšetkým o jeho triedu účinnosti. Dnešným štandardnom sú elektromotory IE4 a pozornosť sa stále častejšie obracia aj na IE5 elektromotory vybavené permanentnými magnetmi.

Prínosy elektromotorov tried IE4 a IE5 sú zrejmé, nie je to len nižšia spotreba, ale aj menší rám a nižšia hmotnosť. Je takmer isté, že o niekoľko rokov budú aj úsporné elektromotory triedy IE5 štandardom, preto sa nad nimi oplatí premýšľať už dnes. Pri výbere vám odporúčame riadiť sa nielen nadobúdacou cenou, ale aj zohľadnením ďalších nákladov.

elektromotory
Elektromotory kelheim.sk

Hoci vo všeobecnosti platí, že čím je motor úspornejší, tým je spravidla drahší, na prevádzkových nákladoch sa vám cenový rozdiel vráti v závislosti od konkrétnych podmienok do jedného či dvoch rokov. Poraďte sa o výbere nového úsporného elektromotora pre priemysel s odborníkmi na Kelheim a zistite, ktorá voľba bude pre vás tá najlepšia.


Zdroj obrázky: elektromotory.sk, kelheim.sk

História a dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci

03.04.2024

Pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci prešli dlhú cestu a vyvíjali sa s cieľom zabezpečiť všeobecnú pohodu na pracovisku. Dnes zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane zdravia zamestnancov a prevencii nehôd. Pochopenie významu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a pracovných zdravotných služieb (pzs) je mimoriadne dôležité pre zamestnávateľa aj zamestnancov. [...]

Zabezpečenie práce na lyžiarsku sezónu v Rakúsku

02.04.2024

Keď som prišiel do Rakúska dva týždne pred začiatkom decembra, dúfal som, že budem mať veľkú šancu nájsť si prácu a bývanie. Zavítal som do mesta Mayrhofen, ktoré je obľúbenou zimnou destináciou pre ľudí, ktorí si chcú užiť sneh rovnako ako nočný život. Práca v zahraničí Rakúsko: Rýchlo som zistil, že mesto je až do prvého decembrového víkendu takmer mestom [...]

Ako pripraviť záhradu na novú sezónu?

31.03.2024

Sezóna záhradkárčenia už klope na dvere a práve marec je ideálnym mesiacom na niektoré prípravné práce. Tých môže byť nespočetne veľa v závislosti od toho, čo máte v záhrade vysadené a aké máte na nadchádzajúcu sezónu ciele. Samotná príprava záhrady vám môže zabrať veľa času a preto by ste na všetky tieto činnosti mali pripraviť aj [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

blogger

SK blog - miesto, kde nájdete tie najlepšie slovenské spoločnosti na Slovensku. Obľúbené odkazy: krtkovanie-dunajska-streda.sk uploading.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 521
Celková čítanosť: 723228x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu